Dostupni linkovi

BiH preuzela predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom


Zastava BiH i Evropske unije
Zastava BiH i Evropske unije

Bosna i Hercegovina preuzela je u petak, u Tirani, predsjedavanje Američko-jonskom poveljom, saopšteno je iz MInistarstva vanjskih poslova BiH.

Pomoćnik ministra Almir Šahović naglasio je u svom obraćanju značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje Američko-jadranskoj povelji, kao, kako je rekao, ‘veoma važnom forumu za saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti’.

Pomoćnik ministra ponovio je opredjeljenje BiH za dalje jačanje regionalne saradnje u svim domenima, s posebnim akcentom na potrebu bolje infrastrukturalne povezanosti. Također, kratko je predstavio i prioritete predstojećeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Američko-jadranskom poveljom.

Na sastanku u Tirani izvršena je i zvanična primopredaja predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom sa Albanije na BiH.

Bosna i Hercegovina će predsjedavati Američko-jadranskom poveljom tokom 2020. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

XS
SM
MD
LG