Dostupni linkovi

Turski parlament osudio rezoluciju američkog Senata o armenskim tvrdnjama


Spomenik žrtvama genocida u Armeniji
Spomenik žrtvama genocida u Armeniji

Turski parlament izdao je zajedničku deklaraciju kojom osuđuje rezoluciju američkog Senata o armenskim tvrdnjama.

Državni parlament Turske osudio je rezoluciju i proglašavaju je nevažećom jer su zanemarena osnovna pravila međunarodnog prava odbacivanjem historijskih činjenica, prenosi Fena.

Ta odluka, smatraju poslanici u turskom Parlamentu, nema pravnu vrijednost i neće biti vezana za Senat nakon sljedećeg izbornog procesa, je "očigledno dio prljave političke igre".

Parlament je pozvao historičare da precizno informišu javnost o predmetnim događajima, dodajući da je Turska otvorila svoju bogatu arhivu za sve istraživače, uključujući Armene.

"Odluka američkog Senata je ništavna u pogledu historije i zakona, kao i naše cijenjene nacije i globalne zajednice", dodaje se.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je poziv američkom ambasadoru u Ankari zbog rezolucije koju su usvojili poslanici američkog Kongresa.

Američki Senat usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se armenski događaji iz 1915. priznaju kao "genocid".

Rezoluciju je u četvrtak jednoglasno usvojio američki Senat u historijskom potezu koji je razljutio Tursku i nanio udarac ionako krhkim vezama između NATO saveznika.

Rezoluciju, koja je ranije usvojena u Predstavničkom domu i koju je na dnevni red Senata stavio demokrata Robert Menendez, više puta su blokirali saveznici predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, koji teži bližim odnosima sa Turskom i predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvadeset devet država svijeta je do kraja 2017. priznalo masovna ubistva Armena od Osmanskog carstva u periodu od 1915. do 1922. godine kao genocid, od kojih je 15 članica Evropske unije, uključujući i Vijeće Evrope.

Turska, kao pravni nasljednik Osmanskog carstva, negira genocid i označava masovne zločine protiv Armena u tom periodu kao masakr i žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada tog carstva, tvrdeći da je njihov broj preuveličan i da je stradanja bilo na obje strane.

Više od 100 godina - pitanje priznanja genocida nad Armenima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG