Dostupni linkovi

Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Armenima


Američki Kongres je u četvrtak zvanično priznao ubistva oko milion i po Armena od 1915. do 1917. godine kao genocid, javlja AFP.

Usvajanje ove rezolucije u Senatu, koja je više puta odbijana, naljutit će Tursku koja odbija da je to bio genocid, već insistira da je smrt Armenaca rezultat Prvog svjetskog rata.

Rezoluciju, koja je ranije usvojena u Predstavničkom domu i koju je na dnevni red Senata stavio demokrata Robert Menendez, više puta su blokirali saveznici predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, koji teži bližim odnosima sa Turskom i predsjednikom te zemlje Recepom Tayipom Erdoganom.

Više od 100 godina - pitanje priznanja genocida nad Armenima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Dvadeset devet država svijeta je do kraja 2017. priznalo masovna ubistva Armena od strane Osmanskog carstva u periodu od 1915. do 1922. godine kao genocid, od kojih je 15 članica Evropske unije, uključujući i Vijeće Evrope.

Turska, kao pravni nasljednik Osmanskog carstva, negira genocid i označava masovne zločine protiv Armena u tom periodu kao masakr i žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada tog carstva, tvrdeći da je njihov broj preuveličan i da je stradanja bilo na obje strane.

XS
SM
MD
LG