Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milana Lukića zbog otmice u Štrpcima


Željeznička stanica u mjestu Štrpci

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, koji se tereti da je učestvovao u planiranju i realizaciji otmice civila kao i njihovom ubistvu na obali rijeke Drine 27.02.1993. godine.

Iz ove pravosudne institucije je saopšteno da, nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju Hagu, Tužilaštvo BiH je ispunilo posljednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa komandantima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci na granici BiH i Srbije.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske, učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG