Dostupni linkovi

Novi alžirski predsjednik Tebun započinje 'savjetovanja' o izradi novog ustava


Abdelmadžid Tebun
Abdelmadžid Tebun

Novoizabrani predsjednik Alžira Abdelmadžid Tebun (Abdelmadjid Tebboune) rekao je u petak (13. decembar) u prvom javnom obraćanju da će započeti "savjetovanja" o izradi novog ustava koji će Alžircima biti postavljen na referendumu.

Ponudio je "ozbiljan dijalog" opozicijskom masovnom protestnom pokretu, rekavši da će pokrenuti reforme kako bi smanjio potrošnju na uvoz i obećao "otvoriti novu stranicu" Alžira.

Tebun, bivši premijer u vladi predsjednika Abdelaziza Buteflike (Bouteflika), pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Alžiru, saopštio je nezavisni organ koji prati izbore.

Tebun (74) je osvojio 58,15 posto glasova, navedeno je dan nakon izbora održanih u sjenci protesta protiv vlasti koji traju od 22. februara.

Ustavni savjet treba potvrditi rezultate a to se očekuje od 16. do 25. decembra kada budu razmotrene eventualne žalbe.

Na drugom mjestu je islamista Abdelkader Bengrina (57) čija je stranka podržavala Butefliku. On je osvojio 17,38 posto glasova.

Ali Benflis, također nekada blizak Butefliki i premijer od 2000. do 2003. godine, dobio je 10,55 posto glasova.

Na četvrtom i petom mjestu su Azedin Miubi (Azzedine Mihoubi) sa 7,26 posto i Abdelaziz Belaid sa 6,66 posto glasova.

Odziv birača je bio 39,83 posto, što je najmanja do sada registrirana izlaznost na izborima u Ažiru.

Predsjednički izbori su organizirani nakon ostavke dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Buteflike koji je otišao sa vlasti pod pritiskom uličnih protesta.

Protesti u Alžiru su nastavljeni i pored ostavke jer protestni pokret isključuje svaki izbor nasljednika Buteflike bez prethodnog odlaska funkcionera povezanih sa sadašnjim državnim sistemom.

XS
SM
MD
LG