Dostupni linkovi

Na predsjedničkim izborima u Alžiru do 16.00 glasalo 33 posto birača


Glasanje na biralištima, Alžir
Glasanje na biralištima, Alžir

Odziv birača na predsjedničkim izborima u Alžiru do 16.00 sati po lokalnom vremenu bio je330 posto, saopšteno je iz alžirske Izborne komisije, javio je Reuters.

Posmatrači očekuju slab odziv do kraja dana zbog protestnog pokreta koji se od 22. februara okuplja protiv vlasti i koji je pozvao na bojkot izbora.

U glavnom gradu danas (12. decembar) se okupilo oko 10.000 ljudi.

Predsjednički izbori se organizuju poslije ostavke dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Buteflike koji je otišao sa vlasti pod pritiskom uličnih protesta.

Kandidati za novog šefa države su Ali Benflis i Abdelmadžid Tebun, bivši premijeri Buteflike kao i Azedine Miubi, takođe bivši ministar Buteflike, i Abdelkader Bengrina, bivši ministar jedne stranke koju je podržavao Buteflika.

Peti kandidat je Abdelaziz Belaid, koji je predstavnik organizacije mladih koji su podržavali bivšeg predsjednika Alžira.

Protesti u Alžiru su nastavljeni i pored ostavke jer protestni pokret isključuje svaki izbor nasljednika Buteflike bez prethodnog odlaska funkcionera povezanih sa sadašnjim državnim sistemom.

XS
SM
MD
LG