Dostupni linkovi

Ukrajina: Poseta delegacije Krima Srbiji neprijateljski čin


Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije u Skupštini Srbije sa zastavom Krima 
Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije u Skupštini Srbije sa zastavom Krima 

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je u saopštenju „duboku zabrinutost zbog posete predstavnika okupacione administracije Krima" Beogradu od 4. do 7. decembra 2019. godine, tokom koje su se sastali sa narodnim poslanicima i održana konferencija "Beogradski dijalog: Konstruktivni odnosi s Rusijom i priznavanje volje naroda krima".

„Ukrajina to doživljava kao neprijateljski čin koji krši odredbe Rezolucije 68 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 27. marta 2014. o teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navodi se u saopštenju i dodaje da Kijev tu posetu kvalifikuje kao pokušaj Ruske Federacije da "legitimiše ilegalnu okupaciju Autonomne Republike Krim".

U saopštenju se navodi da je privremena otpravnica poslova Republike Srbije u Ukrajini Svetlana Košutić u sredu, 11. decembra pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Natalija Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije je zajedno sa zvaničnikom Krima Georgijem Muradovim i još desetak krimskih političara 5. decembra bila u Skupštini Srbije na poziv opozicionog pokreta Dveri.

Ona se je liderom „Dveri“ Boškom Obradovićem, pozirala novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana u Beogradu. Usledile su osude Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Zastava Krima u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Krim je ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine. Generalna skupština UN usvojila je, ranije ovog meseca, rezoluciju kojom "osuđuje rusku okupaciju Krima i grada Sevastopolja i zahteva povlačenje ruskih vojnih snaga bez odlaganja".

XS
SM
MD
LG