Dostupni linkovi

Zmajeviću potvrđeno 14 godina za ratni zločin na Kosovu


 Vlado Zmajević
Vlado Zmajević

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu kojom je crnogorski državljanin Vlado Zmajević osuđen na 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Apelacioni sud je odbio sve žalbe Zmajevićevih branilaca, čime je potvrđena presuda koju je prethodno donijelo sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici.

Pravni zastupnik porodica žrtava, advokat iz Ulcinja Ljoro Markić, za Radio Slobodna Evropa je rekao da mu još nije formalno dostavljena konačna presuda Apelacionog suda. Ipak, advokat Markić kaže da porodice žrtava smatraju da je pravda djelimično zadovoljena.

„Ako je tačna informacija da je Apelacioni sud potvrdio osuđujuću presudu, opet je donekle zadovoljena pravda. Mada oštećene porodice su smatrale i smatraju da je ovo blaga kazna za djela koja su počinjena, jer se radi o žrtvama koje su bile hranioci porodica“, kaže advokat Markić.

Odgovarajući na pitanje da li se radi o konačnoj presudi, advokat Ljoro Markić potvrđuje da je presuda pravosnažna, da prava žalbe nema, ali je moguće da se obje strane obrate Vrhovnom sudu zahtjevom za vanrednim pravnim lijekom.

Nekadašnji dobrovoljac i pripadnik Vojske Jugoslavije Vlado Zmajević osuđen je za ubistva četiri civila albanske nacionalnosti u selu Žegra kod Gnjilana, počinjena tokom 1999. godine. Viši sud, a danas i Apelacioni sud su prihvatili dokaze prema kojima je Zmajević najprije ubio čobanina, jer mu je na pitanje odgovorio na albanskom jeziku, zatim je ubio dvije muške osobe ispred kuće pucajući u njih iz vatrenog oružja, a zatim je nožem udarao ženu po glavi te potom pucao u nju. U prvostepenoj presudi je navedeno da je Zmajević u prvoj istrazi priznao da je počinio ova ubistva, iako je tokom sudskog postupka negirao prethodno priznanje.

XS
SM
MD
LG