Dostupni linkovi

Suđenje majci Davida Dragičevića odgođeno za mart


Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića
Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci ponovo nije počeo glavni pretres u slučaju protiv Suzane Radanović, majke stradalog mladića Davida Dragičevića. Advokat optužene Milan Malešević rekao je nakon današnjeg ročišta da je suđenje odgođeno zbog bolesti Suzane, te da je novo ročište zakazano za 16. mart.

Suzana Radanović se tereti za narušavanje javnog reda i mira na Trgu Krajine u događajima od 25. decembra prošle godine kada su sa Trga uklonjeni predmeti postavljeni u znak sjećanja na mladića Davida Dragičevića i uz policijsku prisilu udaljeni građani koji su se okupljali. Tog dana su Suzana i Davidov otac Davor Dragičević bili uhapšeni. Advokat Malešević tvrdi da ni na današnjem ročištvu nije poznato šta se tačno stavlja na teret Suzani Radanović.

„Ja ne znam o čemu se radi zbog toga što usmeni pretres još nije ni otvoren. Postoji prekršajni nalog po kojem se okrivljena tereti za nepostupanje po naređenju službenog lica. Ona je predala taj nalog na sudsko odlučivanje i to je sve. Dakle, u ovom trenutku ja ne znam koji se činjenični opis prekršaja njoj stavlja na teret. Znam samo pravno za šta je terete, a na koji način je to počinila još nije obznanjeno. Čekamo da se otvori pretres pa da saznamo zbog čega se tereti“, rekao je Malešević.

Prvo ročište je održano u oktobru ove godine, a odgođeno je nakon što je odbrana zatražila izuzeće predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Miloša Jocića. Jocić je, kako tvrdi advokat Malešević, učestvovao u incidentima na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine, te je zbog toga zatraženo njegovo izuzeće. Iako je MUP RS odbio zahtjev, Jocić nije bio prisutan na današnjem ročištu.

„On se danas nije pojavio iako je odbijen taj prijedlog. Ja bih ga ponovio da se pojavilo isto lice jer je prije nekoliko dana, tačnije 28. novembra, (suđenje članovima neformalne grupe Pravda za Davida) sa osmijehom na licu ovdje legitimisao publiku, svjedoke i ljude koji su došli da isprate suđenje koje je javno. On se pojavio ovdje i legitimisao… Možda ga zato nisu poslali, ali su odbili taj zahtjev“, naveo je advokat Malešević.

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci 26. i 28. novembra takođe su počeli pa odgođeni sudski procesi protiv ukupno 40 osoba, aktivista grupe Pravda za Davida i građana simpatizera zbog narušavanja javnog reda i mira u dešavanjima u decembru prošle godine.

Okupljanja građanja i aktivista grupe Pravda za Davida, počela su 26. marta prošle godine sa osnovnim zahtjevom da se sazna istina o stradanju mladića Davida Dragičevića.

David Dragičević nestao je u Banjaluci18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću Crkvene u Vrbas.

Roditelji i članovi grupe tvrde da je David ubijen.

XS
SM
MD
LG