Dostupni linkovi

Nove američke sankcije za Iran


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije iranskim kompanijama, saopštio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Nove sankcije dolaze samo par dana nakon što su tokom vikenda ove dvije zemlje razmijenile zarobljenike, što predstavlja rijedak čin saradnje od kada su eksalirale tenzije nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio da se isključi iz nuklearnog sporzuma iz 2015. kojeg su potpisale velike sile zajedno sa SAD i Iranom.

Sjedinjene Države nametnule su sankcije kompaniji ESAIL Shipping sa sjedištem u Šangaju, za koju je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da "svjesno prevozi nezakonite materijale Iranske zrakoplovne industrije koja nadgleda svu iransku raketnu industriju" te da je sarađivala sa iranskim organizacijama koje se nalaze pod sankcijama UN-a.

Sankcije ESAIL-u stupit će na snagu u junu 2020. godine.

Na crnom popisu se također nalazi i iranska mreža za prevoz koja je bila uključena u krijumčarenje smrtonosne pomoći iz Irana za Jemen u ime Iranske revolucionarne garde.

Nove sankcije su nametnute i Mahan Air kompaniji od strane američkog Stejt Departmenta i ministarstva finansija zbog navodne uloge u širenju oružja za masovno uništenje.

Pored sankcija navedenim kompanijama Pompeo je također zaprijetio dodatnim sankcijama za sve one koji obavljaju nezakonite transakcije sa sankcionisanim kompanijama.

Uprkos posljednjem nizu sankcija, Pompeo je rekao da se nada kako bi razmjena zarobljenika od prošle subote mogla da vodi do puštanja drugih Amerikanaca koji su zarobljeni u Iranu.

"Nadam se da će se dogoditi razmjena koja će voditi široj raspravi o konzularnim poslovima. Još uvijek imamo Amerikance zarobljene u Iranu", dodao je Pompeo.

XS
SM
MD
LG