Dostupni linkovi

Iran i SAD razmenili zatvorenike


Američki postdiplomac Sijue Vang je osuđen na 10 godina zatvora u Iranu zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo, arhivska fotografija
Američki postdiplomac Sijue Vang je osuđen na 10 godina zatvora u Iranu zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo, arhivska fotografija

Iran i SAD su danas razmenili zatvorenike tako da je postdiplomac sa američkog univerziteta Prinston oslobođen u Iranu u zamenu za iranskog naučnika koga su držali Amerikanci, rekao je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif.

Zarif je prvi objavio da će biti ova razmena preko Tvitera. Razmenjeni su američki postdiplomac Sijue Vang i iranski naučnik Masud Solejmani.

"Drago mi je da će profesor Masud Solejmani i Sijue Vang uskoro da se pridruže svojim porodicama. Mnogo hvala svim uključenim, posebno švajcarskoj vladi", napisao je Zarif na Tviteru pri čemu je potvrdio najave koje kruže danima da se radi na dogovoru za oslobadjanje Vanga.

Predsednik SAD Donald Tramp odvojeno je potvrdio da je Vang slobodan u saopštenju iz Bele kuće u kome je rekao da se on "vraća u SAD".

"Vang je držan pod lažnim optužbama za špijunažu od avgusta 2016. Zahvaljujemo se našim švajcarskim partnerima na pomoći za dogovaranje Vangovog oslobađanja sa Iranom", napisao je Tramp.

Švajcarska ambasada u Teheranu zastupa američke interese u toj zemlji, gde je ambasada SAD zatvorena od 1979. i studentskog preuzimanja i talačke krize koja je trajala 444 dana.

Specijalni američki predstavnik za Iran Brajan Huk pratio je iranskog naučnika do Švajcarske da je obavljena razmena i vratiće se u SAD sa Vangom, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Kasnije je iranska agencija IRNA javila da je Solejmani sa iranskim zvaničnicima u Švajcarskoj.

Vang je osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo. Njegova porodica i univerzitet Prinston su čvrsto demantovali ove tvrdnje.

Solejmani, koji radi na istrazi matičnih ćelihja, hematologiji i regenerativnoj medicini, uhapšen je u SAD pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije pokušajem da se unese biološki materijal u Iran.

Kako navodi agencija Asošijejted Pres, tenzije su visoke između Irana i SAD od kada je predsednik SAD Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju 2018. Od tada je SAD uvela stroge ekonomske sankcije Iranu. Takođe se desio niz napada širom Bliskog istoka za koje SAD krive Iran.

XS
SM
MD
LG