Dostupni linkovi

Prednost Johnsona dan pred izbore


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanskog premijera Borisa Johnsona najvjerovatnije očekuje pobjeda na izborima koji će biti održani u četvrtak, podaci su istraživanja javnosti objavljenih dan prije izbora, piše Reuters.

Ove izbore sve stranke opisuju kao jedne od najvažnijih u novijoj britanskoj historiji, sa Johnsonom za kojeg se prediviđa da bi mogao osvojiti većinu koja mu je potrebna da izvede zemlju iz Evropske unije 31. januara.

Glavna opozicija Johnsonovim Konzervativcima, Laburistička stranka obećava novi referendum o Brexitu.

YouGov istraživanje čiji su rezultati predvidjeli tačan ishod zadnja dva izbora, predviđaju da će Johnson osvojiti većinu za 28 mjesta u parlamentu. Dvije sedmice ranije, predviđanja su mu donosila prednost od 68 mjesta.

U posljednjem pokušaju da pridobiju što više glasova, Johnson kao i lider Laburista Jeremy Corbyn uputili su se na turneju zemljom. Corbyn poziva glasače da odbace politiku očaja i podjela, koju, kako on tvrdi vodi Konzervativna stranka, te da umjesto toga glasaju za pravdu i jednakost.

YouGov prediviđa da bi Konzervativci mogli osvojiti 339 mjesta u Donjem domu parlamenta koji se sastoji od 650 zastupnika. Za Laburiste, s druge strane, predviđa se osvajanje 231. mjesta.

I dok bi ovo mogla da bude najveća pobjeda Konzervativaca od pobjede Margaret Thatcher 1987. godine, YouGov predviđa da bi Konzervativci mogli osvojiti od 311 do 367 mjesta.

Britanski glasači izlaze na birališta 12. decembra, na vanredne izbore za koje se zalagao premijer Boris Johnson u nadi da će napokon izvesti Britaniju iz Evropske unije. Prvi put u posljednjih 96 godina, Britanci će glasati u decembru za svih 650 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Johnson je sazvao vanredne izbore za 12. decembar u pokušaju da stane u kraj zastoju oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije za koji kaže da je paralizovao Britaniju i počeo narušavati povjerenje u petu najveću ekonomiju na svijetu.

XS
SM
MD
LG