Dostupni linkovi

Njemačka odbacila Putinove tvrdnje o odbijanju izručenja


Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta
Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta

Njemačka je u srijedu odbacila tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da Berlin nije prihvatio zahtjev Moskve da izruči Gruzijca koji je ubijen u njemačkoj prijestonici u augustu.

Njemački tužioci saopćili su u prošloj sedmici kako dokazi sugeriraju da je njegovo ubistvo naručila ili Moskva ili vlasti ruske republike Čečenije. Njemačka je protjerala dvojicu ruskih diplomata prije sedmicu dana.

Putin je u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima Francuske i Ukrajine izjavio da je ubijeni Gruzijac bio „na listi traženih osoba, on je bio militant, veoma okrutan čovjek koji je prolio mnogo krvi“.

Putin je kazao da nije znao šta se desilo s čovjekom, ali je dodao: „To je banditski milje, tu se svašta može dešavati“.

Dodao je da je Rusija u više navrata tražila izručenje čovjeka, ali da to „na žalost nije naišlo na razumijevanje“.

Njemačka je uzvratila na tvrdnje ruskog čelnika.

"Njemačka vlada nije upoznata s bilo kakvim zahtjevom za izručenjem (ubijenog Gruzijca) od Rusije", izjavio je novinarima u Berlinu portparol njemačkog ministarstva pravde Stefan Zimmermann.

Portparol kancelarke Merkel, Steffen Seibert, ponovio je poziv Rusiji da sarađuje u istrazi.

"Naša pozicija je jasna - pozivamo rusku stranu da sarađuje i da nam stavi na raspolaganje sve informacije kojima raspolaže", izjavio je Seibert.

Osumjičeni za ubistvo u pritvoru je u Njemačkoj, prenosi Associated Press

XS
SM
MD
LG