Dostupni linkovi

Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata


Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta
Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta

Njemačka je protjerala dvojicu zaposlenika ambasade Rusije u znak protesta zbog, kako su naveli, loše saradnje sa Moskvom u slučaju istraživanja ubistva Gruzijca u Berlinu za kojeg tužioci smatraju da postoji ruska ili čečenska uključenost.

Rusija koja negira bilo kakvu uključenost, brzo je reagovala, rekavši da će se osvetiti za ono što su nazvali "neprijateljskim" potezom Njemačke.

Odluka Berlina o protjerivanju zaposlenika ambasade, dovodi do većeg intenziteta već povećanih tenzija između Rusije i Njemačke te ostalih zapadnih zemalja nastalih uslijed trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke na britanskom tlu.

"Ovim korakom njemačka vlada reaguje na činjenicu da ruske vlasti nisu sarađivale dovoljno u slučaju ubistva Tornike K. u parku u Berlinu", saopštili su iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina dok se kretao prema džamiji, prenosi Reuters. On se ranije borio uz antiruske separatiste u ruskoj autonomnoj regiji Čečeniji.

Tužioci su saopštili da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da su ubistvo naručili ili ruska država ili čečenske vlasti.

"Smatramo izjave njemačke strane o protjerivanju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu kao neprijateljske i neosnovane. Bit ćemo primorani da preduzmemo uzvratne mjere", citirano je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi ruska agencija, piše Reuters.

Kremlj je ranije negirao bilo kakvu umiješanost vlade Rusije u ovaj slučaj ubistva.

XS
SM
MD
LG