Dostupni linkovi

Mektić: Tokom dana bit će riješeno grijanje u Blažuju


Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić
Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić

Za izmještanje i prebacivanje 350 migranata i izbjeglica iz kampa 'Vučjak' kod Bihaća u bivšu kasarnu Blažuj nedaleko od Sarajeva postignut je dogovor početkom sedmice izjavio je na konferenciji za novinare u sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

On je naglasio da je isto toliko mjesta napravljeno i prihvatnom centru Ušivak, međutim kako tvrdi kada se krenulo sa procesom izmještanja, pojavilo se dodatnih 300 migranata, koje nisu mogli ostaviti u kampu 'Vučjak'.

Stoga je, kako tvrdi Mektić, sinoć odlučeno da se i ova grupa migranata prebaci u Sarajevo, ali u bivšu kasarnu Blažuj, koja se još uvijek oprema za prijem migranata.

Grupa od oko 300 migranata stigla je rano jutros u kasarnu Blažuj.

Mektić navodi kako ovaj objekat ima odlične uslove.

“Tokom noći podijeljeni su im madraci, deke, jutros im je podijeljena hrana, čajevi, a tokom dana biće riješeni i sanitarni problem, kao i sistem grijanja”, tvrdi Mektić.

Na konferenciji za novinare, javnosti se obratio i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije, Peter Van der Auweraert.

“Ovo je bila jedna pozitivna priča, priča koja pokazuje da ako postoji saradnja na svim nivoima vlasti, onda se može naći rješenje. Ovo smo pokušavali svo vrijeme, međutim, nije bilo moguće. Imali smo novac od Evropske unije, ali njega nismo mogli koristiti”, rekao je Van der Auweraert.

Migranti iz kampa Vučjak prebačeni u Ušivak kraj Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


XS
SM
MD
LG