Dostupni linkovi

Putin: Bez amnestije za istok Ukrajine, desila bi se Srebrenica


Putin i Zelenski sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, 10 decembra 2019. u Parizu
Putin i Zelenski sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, 10 decembra 2019. u Parizu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi se "desila Srebrenica" ako bi ukrajinske snage bezbjednosti prezele kontrolu nad granicom u proruskim separatističkim oblastima na istoku Ukrajine, Donjecku i Lugansku, bez ustanovljenih garancija o zaštiti stanovništva.

"Zakon o amnestiji još nije usvojen. Ukrajinska strana sve vrijeme govori 'Dajte nam mogućnost da vojskom zatvorimo granicu'. Mogu da zamislim šta bi bilo slijedeće. Srebrenica, eto šta", rekao je ruski predsjednik, samo dan nakon što se u Parizu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javio je Reuters.

Prema njegovim riječima, nema dileme ko je najmoćniji u Ukrajini.

"Vidjeli smo kako je predsjednik Zelenski vodio razgovore sa nacionalistima. Jasno je ko je tu jači. I šta bi se tamo desilo? Ko bi kontrolisao te nacionaliste, kada oni uđu na te teritorije bez garancija za stanovništvo?", izjavio je Putin.

On je naveo da je još 2015. dogovoreno da Ukrajina donese zakon o amnestiji, ali da to još nije učinjeno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući Putinovu izjavu, kazao je da je u Srebrenici počinjen strašan masakr, ali da ne zna zbog čega je Putin to upotrijebio kao paralelu.

Vučić je za televiziju Pink u Atini rekao da ne zna u kom je kontektstu to Putin kazao, ali i istakao da je Putin "pomogao" da Srbija izbjegne "genocidni žig" 2015. godine, prenijela je Beta.

XS
SM
MD
LG