Dostupni linkovi

Odloženo saslušanje prvog tužioca Crne Gore, traženo izuzeće specijalnog tužioca


Ivica Stanković, vršioc dužnosti vrhovnog državnog tužioca
Ivica Stanković, vršioc dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Crne Gore Ivice Stankovića u Specijalnom državnom tužilaštvu, odloženo je na zahtjev branilaca biznismena Duška Kneževića i bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije, koji su tražili izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Saslušanje Stankovića u svojstvu svjedoka bilo je zakazano povodom javno objavljenih telefonskih razgovora između odbjeglog biznismena Duška Kneževića i bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića, u kojima je Vujošević tvrdio da je navodno podmićivao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stanovića.

Advokati Zdravko Đukanović i Borivoje Borović koji zastupaju osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije Duška Kneževića i Nenada Vujoševića, su tražili izuzeće Katnića, zato što se u objavljenim snimcima telefonskih razgovora pominje i Katnićevo ime. Tajno snimljene razgovore je objavio biznismen Duško Knežević, čime je želio da dokaže navodnu sklonost korupciji u tužilačkoj organizaciji.

Za biznismenom Duškom Kneževićem je raspisana Interpolova potjernica zbog više krivičnih djela iz oblasti pranja novca, utaje poreza i stvaranja kriminalne organizacije za šta ga tereti Specijalno tužilaštvo. Bivši sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević se od 22. septembra nalazi u pritvoru, osumnjičen da je navodni član kriminalne grupe Duška Kneževića. Stankovićev bivši sekretar Vujošević je na prvom saslušanju u Specijalnom tužilaštvu rekao da je uzeo novac od Kneževića samo za sebe, jer mu je trebao za liječenje.

Prije samog saslušanja VDT Ivice Stankovića, Specijalni tužilac Milivoje Katnić je na panelu o radu tužilaštva održanom u ponedjeljak 09.12. najavio da će lično saslušati Stankovića. Dio javnosti je postavio pitanje da li specijalni tužilac Milivoje Katnić može da saslušava svog nadređenog, vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića koji je upravo predložio Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca. Katnić je saopštio da postoji mogućnost da saslušanje ili određene odluke prepusti drugim tužiocima:

„Kad bi došao trenutak da ja ne mogu donijeti meritornu i kredibilnu ocjenu, a o tome ja odlučujem i prijavljujem, ja ću to prijaviti i reći da nisam u mogućnosti, jer sam postao emotivan, ili da imam empatiju prema toj osobi. I to će preuzeti neki drugi tužilac“.

Tajno snimljeni, a zatim objavljeni razgovori između biznismena Kneževića i sekretara tužilaštva Vujoševića, u kojima se pominje navodna korupcija Ivice Stankovića, otvorili su pitanje integriteta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. Dio stručne javnosti je ukazivao da Stanković ne bi trebalo da bude na čelnoj poziciji organa gonjenja dok traje istraga o potencijalnoj korupciji u tužilaštvu. Ivica Stanković je odbacio svaku odgovornost u ovom slučaju, a Tužilački Savjet je Stankovića izabrao za vršioca dužnosti šefa tužilaštva. Ministar pravde Zoran Pažin je u više navrata saopštio da objektivna odgovornost čelnika tužilaštva treba da postoji, te konstatovao nedopustivo nisko povjerenje javnosti u tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG