Dostupni linkovi

Demokrate objavili optužbe u slučaju opoziva Donalda Trumpa


 Donald Trump, predsjednik SAD
Donald Trump, predsjednik SAD

Američke demokrate iznijeli su formalne optužbe protiv predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, što je ključni potez u procesu njegovog opoziva, piše BBC.

Demokrate u Predstavničkom domu predstavili su dva članka opoziva, optužujući ga za zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa, javlja Reuters.

Trumpa su, inače, optužili da je uskratio pomoć Ukrajini zbog unutrašnjih političkih razloga. On navodi da nije učinio "ništa loše", a postupak je odbacio kao "ludilo".

Očekuje se da će Predstavnički dom glasati o optužnici, odnosno člancima o opozivu, iduće sedmice. Skoro je izvjesno da će dom, koji kontrolišu demokrate, glasati za opoziv republikanskog predsjednika, što će značiti uvod za dramatično suđenje u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, a koje bi najvjerovatnije moglo početi u januaru, dodaje Reuters.

Predsjedavajući Pravosudnog odbora Predstavničkog doma Jerrold Nadler rekao je novinarima da je Trump ugrozio američki Ustav, potkopavao integritet izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost.

"Nitko, pa ni predsjednik, nije iznad zakona", istakao je Nadler.

„Opozvati predsjednika koji se dokazao rezultatima, uključujući možda najsnažniju ekonomiju u historiji naše zemlje, koji ima jedan od najuspješnijih mandata ikada i, najvažnije, koji nije uradio ništa loše je čista politička ludost“, napisao je Trump na Twitteru.

Cijeli proces opoziva fokusiran je na to da li je američki predsjednik Donald Trump prijetio povlačenjem vojne pomoći Ukrajini u zamjenu da vlasti u Kijevu pokrenu istragu protiv njegovog političkog rivala i za sada najizglednijeg kandidata demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. Joe Bidena i njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske energetske kompanije.

U središtu procesa je telefonski poziv od 25. jula između američkog predsjednika i u to vrijeme novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje skoro četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bidenovima.

XS
SM
MD
LG