Dostupni linkovi

Izveštaj demokrata: Tramp zloupotrebio položaj


Donald Tramp
Donald Tramp

Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa, objavile su izveštaj u kojem su navele da je Tramp zloupotrebio položaj da bi pobedio 2020. godine, traženjem stranog mešanje u izbore, da je podrio nacionalnu bezbednost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa.

"Istraga o opozivu razotkrila je višemesečne napore predsednika Trampa da koristi svoj položaj da bi tražio strano mešanje u izbore 2020. godine, u svoju korist", navodi se u izveštaju na 300 strana i dodaje da je "predsednik tražio od novoizabranog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, kojeg se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u predsedničke izbore 2016. godine", prenosi Glas Amerike.

Demokrate optužuju Trampa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posetu Beloj kući da bi naterao svog ukrajinskog kolegu "da mu ispuni političke zahteve".

"Plan predsednika Trampa podrio je američku spoljnu politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu bezbednost u korist dve politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor", navodi se u izveštaju o kojem bi Odbor za obaveštajna pitanja, koji istragu vodi od septembra, trebalo da glasa u utorak uveče.

U izveštaju se Tramp takođe optužuje da je ometao sprovođenje istrage, kategoričkim odbijanjem da dostavi tražena dokumenta i dozvoli svojim savetnicima da svedoče, bezuspešnim pokušajima da spreči dugogodišnje vladine službenike da svedoče i zastrašivanjem svedoka.

"Donald Tramp je prvi predsednik u istoriji Sjedinjenih Država koji je pokušavao da u potpunosti opstruiše istragu o opozivu u Predstavničkom domu", ističu demokrate u izveštaju.

Bela kuća saopštila je posle objavljivanja izveštaja da predsedavajući odbora Adam Šif i demokrate nisu uspeli da nađu niti jedan dokaz da je predsednik Tramp uradio nešto pogrešno, a da je izveštaj "odraz njihove frustracije".

"Izveštaj predsedavajućeg Šifa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokušava da dokaže nešto za šta nema dokaza", saopštila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Proces opoziva nastavlja se u Odboru za pravosuđe, pred kojim će se voditi stranačka debata o tome da li bi trebalo utvrditi predlog za Trampov opoziv, o kojem bi se zatim izjašnjavao Predstavnički dom u punom sastavu.

Ako bi taj predlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, bilo bi održano suđenje na kojem bi bila doneta odluka o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. Za donošenje odluke o Trampovoj smeni potrebna je dvotrećinska većina.

U fokusu istrage o opozivu je pitanje da li je Tramp zloupotrebio položaj kada je vršio pritisak na Kijev da istraži bivšeg potpredsednika SAD i demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

U Kongresu su o tome svedočili aktuelni i bivši zvaničnici, koji su naveli da je sprovođenje istrage Bajdenovih, kao i osporene teorije da se Ukrajina mešala u američke izbore, bio uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini i za posetu ukrajinskog predsednika Beloj kući.

XS
SM
MD
LG