Dostupni linkovi

Kalemegdan među ugroženim lokalitetima kulturnog nasleđa Evrope


Kalemegdan
Kalemegdan

Beogradska tvrđava je među 14 odabranih ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope, a sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično bi ugrozilo integritet i autentičnost tog lokaliteta koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju, saopštio je stručni panel evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" i Instituta Evropske investicione banke.

Istaknuto je da je "Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj kulturnog nasleđa čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji".

Odabranih 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa biće u užem izboru za Program "7 najugroženijih" 2020. koji spovode "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke.

Ti najugroženiji spomenici kulture su odabrani na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti.

"Evropa Nostra" se više od 50 godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, pre svega kroz program ​"7 najugroženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u Beogradu u maju ove godine kako bi analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrđavu.

Institut Evropske investicione banke daje podršku društvenim, kulturnim i akademskim inicijativama širom Evrope.

Neotkriveni Kalemegdan
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG