Dostupni linkovi

Protesti u Srebrenici zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu


Protesti zbog dodjele nagrade Handkeu
Protesti zbog dodjele nagrade Handkeu

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas su se spontano okupili predstavnici udruženja preživjelih žrtava genocida, građani i politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici. Oni su izrazili protest i iskazali nezadovoljstvo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peter Handkeu.

„Uvijek ću isto kazati, strašno je da od jednog intelektualca koji po nečijoj savjesti zaslužuje Nobelovu nagradu, tako veliku nagradu, a teške i ružne stvari priča, neistine širi – to je strašno za žrtve genocida. On negira istinu, negira ono što je bilo, što se nama desilo. To je za majke produženi genocid. Ne puškom, ne metkom, nego nas sad psihički ubijaju, ubijaju nas riječima“, rekla je u izjavi za Radio Slobodna Evropa Fadila Efendić, predsjednica udruženja „Srebreničke majke“.

Ponovno okupljanje predstavnika udruženja preživjelih žrtava genocida, i građana Srebrenice najavljeno je za večeras u 19 sati u Memorijalnom centru Potočari.

Naime, u utorak (10. decembra) se dodjeljuje Nobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu, a odluka Nobelovog komiteta stalna je meta kritike od kada je donesena, u oktobru ove godine.

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posjete predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

Protiv Nobela Handkeu: #BosniaWarJournalists
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG