Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Beogradu ne vodi postupak za špijunsku aferu


Na video snimku navodni “ruski obaveštajac” (desno) u rukama nosi plastičnu kesu koju kasnije daje “srpskom agentu” (levo)
Na video snimku navodni “ruski obaveštajac” (desno) u rukama nosi plastičnu kesu koju kasnije daje “srpskom agentu” (levo)

Špijunska afera, odnosno aktivnosti ruskog diplomate Georgija Klebana, koji je prikupljao obaveštajne podatke u Srbiji, nisu predmet istrage tužilaštva. To je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ne postoji predmet koji se odnosi na događaj koji je predmet vašeg interesovanja, niti nam je povodom istog podneta krivična prijava“, navodi se u odgovoru Tužilaštva dostavljenom RSE.

Za aferu se saznalo nakon što je na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra objavljen video koji prikazuje ruskog diplomatu Georgija Klebana koji, kako će se kasnije ispostaviti, daje novac penzionisanom pripadniku Vojske Srbije potpukovniku Z.K. u Beogradu, o čemu je RSE pisao.

Četiri dana kasnije, istragu o ovom slučaju otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zakazavši tim povodom hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost 21. novembra. Istog dana Vučić se sastao i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sednice, potvrdio da je video snimak autentičan. Rekao je i da snimak nije načinila srpska obaveštajna služba, ali da je Srbija bila upoznata sa aktivnostima ruskog diplomate. Takođe je najavio da će protiv pripadnika različitih agencija drugih država biti sprovedene akcije i da će to biti predočeno javnosti.

„Želim da vam kažem da ćete u narednom periodu videti više akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija, čije je delovanje protiv Republike Srbije dokazano. Predstavnici tužilaštva su uvek na sastancima Saveta za nacionalnu bezbednost“, izjavio je tada Vučić.

Na istoj konferenciji je rekao da Srbija Rusiju doživljava kao bratsku zemlju i da je ruskog ambasadora upitao samo "zašto".

Uoči odlaska u Soči, u Rusiji, gde se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Vučić je izjavio da je, što se njega tiče, afera s ruskim obaveštajcem u Srbiji zatvorena posle njegovog razgovora sa ruskim ambasadorom u Beogradu.

U izjavi novinarima nakon sastanka sa Putinom 4. decembra u Sočiju, Vučić nije dao konkretan odgovor na pitanje da li je špijunska afera bila jedna od tema razgovora.

"Mi smo razgovarali o svim temama. Imamo dobre odnose i trudićemo se da dalje čuvamo ne samo prijateljske, već da nadograđujemo te prijateljske odnose", rekao je tada Vučić.

XS
SM
MD
LG