Dostupni linkovi

Rusiji četiri godine zabrane na velikim sportskim natjecanjima


Ruska zastava na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, Južna Koreja, 2018.
Ruska zastava na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, Južna Koreja, 2018.

Svjetska antidoping agencija (Wada) je Rusiji nametnula četverogodišnju zabranu sudjelovanja na velikim sportskim manifestacijama.

To znači da ruska zastava i himna neće biti prisutne na događajima kao što su Olimpijada u Tokiju 2020. i nogometno Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Ali sportaši koji mogu dokazati da nisu umiješani u skandal s dopingom, moći će se natjecati pod neutralnom zastavom, prenio je BBC.

Izvršni odbor Wada-e donio je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani, Švicarska.

Ovaj potez dolazi nakon što je ocijenjeno da je ruska Antidoping agencija (Rusada) manipulirala laboratorijskim podacima koji su predani istražiteljima u siječnju 2019. godine.

Iz Wada-e navode kako Rusija ima 21 dan da uloži žalbu na zabranu. Ako to učini, žalba će biti upućena Sportskom arbitražnom sudu (Cas).

Potpredsjednica Wada-e Linda Helleland rekla je da sama zabrana "nije dovoljna".

"Željela sam sankcije koje se ne mogu umanjiti", rekla je Helleland. "To dugujemo čistim sportašima - da se sankcije provodu što je moguće jače."

Ukupno 168 ruskih sportaša natjecalo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pyeongchangu nakon uvođenja zabrane Moskvi nakon Olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju. Ruski sportaši osvojili su u Sočiju 33 medalje, od čega 13 zlatnih.

Rusiji je od 2015. zabranjeno da se natječe kao nacija u atletici.

Unatoč zabrani, Rusija će se moći natjecati na Euru 2020., kojem će Sankt Peterburg biti grad domaćin, budući da upravljačko tijelo europskog nogometa Uefa nije definirano kao "glavni organizator događaja" u pogledu odluka o kršenju dopinga.

XS
SM
MD
LG