Dostupni linkovi

Rusiji preti isključenje iz velikih sportskih takmičenja


Fotograf ispred kancelarije Ruske antidoping agencije (RUSADA) u Moskvi, 20. septembar, 2018.
Fotograf ispred kancelarije Ruske antidoping agencije (RUSADA) u Moskvi, 20. septembar, 2018.

Rusija je Međunarodnoj antidoping agenciji dala podatke iz moskovske laboratorije u centru skandala s dopingom ruskih sportista uz pomoć države. Ipak, međunarodno telo tvrdi da postoji problem s podacima i Rusija ima tri nedelje da ponudi uverljivo objašnjenje ili će se suočiti s posledicama.

Rusija bi mogla biti suočena sa zabranom učešća na velikim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine i Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine, pošto je Međunarodna antidoping agencija (WADA) saopštila da postoji "nedoslednost" u podacima iz moskovske laboratorije koja je u centru najvećeg skandala s dopingom u istoriji, pišu svetski mediji.

Moguća zabrana

WADA je Rusiji dala rok od tri nedelje da objasni "nedoslednost" u podacima moskovske laboratorije ili će se suočiti s isključenjem iz olimpijskih igara i svetskih prvenstava u različitim sportovima, kao i sa zabranom organizovanja velikih sportskih manifestacija, piše BBC.

Rusija je u januaru, pošto je prekoračila prethodni rok, predala podatke iz moskovske laboratorije kao uslov da se ruskoj antidoping agenciji (Rusada) ukine suspenzija koja je uvedena 2015. zbog programa dopingovanja koji je pomagala država, podseća BBC. WADA je, međutim, u ponedeljak saopštila da je njen izvršni odbor obavešten da je otvorena formalna procedura zbog otkrića "nedoslednosti" u podacima.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) 2016. je posle skandala s dopingovanjem odbacio preporuku WADA da se Rusiji zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, ali je njen tim suspendovan sa Zimskih olimpijskih igara 2018, pa su sportisti morali da se takmiče kao neutralni.

Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) je u ponedeljak, četiri dana pre početka svetskog prvenstva u Dohi, potvrdila odluku da se održi zabrana Rusiji, pošto je dobila izveštaj radne grupe koja prati napore Rusije da se vrati na međunarodnu sportsku scenu.

Rob Keler (Koehler), iz organizacije koja predstavlja sportiste (Global Athlete) i koja je kritikovala kako je WADA rešavala problem s dopingom u Rusiji, rekao je da su njeni članovi "besni", dodajući da će ceo slučaj "ići u korist Rusije kao i dosad bez značajnih konsekvenci". S druge strane, ukazuje BBC, ruski ministar sporta Pavel Kolobkov je postavio pitanje kakve su nesaglasnosti u pitanju, navodeći da stručnjaci s obe stane sarađuju i da će Rusija obezbediti svu moguću pomoć.

Petogodišnja doping saga

Poslednje optužbe na račun Rusije su nastavak petogodišnje sage o otkrićima dopinga ruskih sportista koja su umrljala najmanje poslednjih pet olimpijskih igara, ističe agencija Asošiejtid pres (Associated Press)

Ruski tim je na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. iznenadio mnoge kada je završio prvi na listi medalja, sa skoro duplo više odličja nego na Igrama 2010, ukazuje AP i dodaje da je u decembru te godine nemačka televizija ARD objavila izveštaj o korupciji i sistemskom dopingovanju širom Rusije, uz citiranje zvaničnika ruske antidoping agencije Vitalija Stepanova i njegove supruge Julije, trkačice na 800 metara kojoj je zabranjeno takmičenje zbog dopinga.

WADA je u novembru 2015. objavila da ruska antidoping agencija ne sarađuje i suspendovala je rusku laboratoriju za testiranje na doping, posle čega je IAAF suspendovao rusku atletsku federaciju. U maju 2016. Njujork tajms je objavio svedočenje bivšeg direktora antidoping laboratorije u Moskvi Grigorija Rodčenkova koji je rekao da je menjao prljave uzorke čistim u okviru program dopingovanja za Igre u Sočiju, navodi AP i dodaje da je potonja istraga pokazala stotine slučajeva prikrivanja dopinga u desetinama sportova u Rusiji.

Rusija je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. učestovala sa smanjenim timom, pošto različite sportske federacije nisu odobrile učešće desetina ruskih sportista zbog njihove istorije dopingovanja. MOK je odbacio pozive da se u potpunosti zabrani učešće Rusije. Ruskom olimpijskom timu dizača tegova je potpuno zabranjeno učešće, dok je atletski tim imao samo jednu sportistkinju koja je dobila izuzeće pošto nije živela u Rusiji. Rusiji je ipak zabranjeno učešće na potonjim paraolimpijskim igrama.

U decembru 2017. godine MOK je, suočen s dokazima o masovnom varanju na igrama u Sočiju, zvanično zabranio učešće Rusije na Zimskim olimpijskim igrama 2018. Ipak, dozvoljeno je da nastupa 168 Rusa kao "olimpijski sportisti iz Rusije". Osvojili su zlato u umetničkom klizanju za žene i u muškoj konkurenciji u hokeju, dok dvoje Rusa nije prošlo antidoping test.

Najveći doping skandal u istoriji

Prvobitne sankcije Rusiji zbog dopinga uvedene su pošto je uzbunjivač tvrdio da su u moskovskoj laboratoriji brisani i uništavani pozitivni testovi kako bi se prikrila varanja u okviru doping programa koji je pomagala ruska dražava i koji je umrljao više velikih sportskih događaja, među kojima su Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014, piše Tajms (The Times).

Suspenzija ruske agencija za antidoping (Rusada), prema dogovoru od prošle godine, bila je ukinuta uz uslov da istražitelji dobiju pristup moskovskoj laboratoriji koja je u centru najvećeg doping skandala u istoriji, ali su, ističe Tajms, stručnjaci ustanovili da su neki podaci uklonjeni.

Prošle nedelje su se pojavili navodi da postoji zabrinutost da je manipulisano podacima koje je dala Rusija i ti nalazi su u ponedeljak predstavljeni izvršnom odboru WADA u Tokiju, navodi britanski list. Odboru je rečeno da postoji nesaglasnost između podataka koje je ranije izneo uzbunjivač i podataka dobijenih iz moskovske laboratorije, gde su ruske vlasti konačno u januaru dale pristupu inspektorima WADA.

Tajms navodi da su, prema saznanjima lista, neke podatke uspeli da povrate stručnjaci za digitalnu tehnologiju koji su u junu imali zadatak da ispitaju moguća zataškavanja u Rusiji.

Ako Rusija ne bude mogla da ponudi uverljivo objašnjenje tih nesaglasnosti, potpuna zabrana učešća ruskih sportista mogla bi da usledi posle odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS). Prema ranijim pravilima, objašnjava Tajms, međunarodne federacije koje su potpisale pravilnik WADA, kao što su FIFA ili MOK, mogle su da biraju da li da sprovedu sankcije, ali prema pravilima iz aprila prošle godine, sva sportska tela moraju da se povinuju zabrani.

Može li Rusija izvaditi zeca iz šešira

Moguća kazna Rusiji skoro izvesno će uključiti zabranu učešća Rusije na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine, ali bi mogla da obuhvati svaki sport čija je krovna organizacija potpisala sporazuma s WASA, uključujući svetsko prvenstvo u fudbalu, atletska svetska prvenstva i desetine drugih sportskih događaja, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Predsednik odbora WADA koji istražuje slučaj Rusije Džonatan Tejlor (Jonathan Taylor) rekao je za Njujork tajms da su obrisani neki pozitivni nalazi i da je pitanje zašto je to učinjeno. On je dodao da Rusija treba da "izvuče zeca iz šešira" da bi izbegla nove kazne, ali je upozorio da se ne donosi sud o konačnom ishodu dok ruske vlasti ne daju svoj odgovor, što mogu uraditi u naredne tri nedelje.

Tejlorov odbor će se sastati 23. oktobra da odluči da li da izvršnom telu WADA preporuči da proglasi da Rusija ne sarađuje. Ako se odbor složi, slučaj verovatno ide na CAS.

Ruska antidoping agencija je pod novim šefom Jurijem Ganusom uložila napore da se prevaziđe skandal iz 2015. i čak dobila pohvale od WADA, ali je, ističe njujorški list, moskovska laboratorija u centru skandala pod rukovodstvom zasebnog tela i njene tajne nastavljaju da izazivaju probleme ruskom sportu.

Ako se ustanovi da je Rusija prekršila pravila o antidopingu, to će opet doneti pažnju, a možda, kako piše Njujork tajms, i sramotu sportskim telima koja su brzo prešla preko skandala iz 2015. Među njima je MOK i njegov predsednik Tomas Bah (Thomas Bach) koji su vratili članstvo Rusije nekoliko dana posle Zimskih olimpijskih igara 2018, iako je i dalje bila pod suspenzijom WADA.

XS
SM
MD
LG