Dostupni linkovi

Agencija za borbu protiv korupcije: Branko Stefanović nije zaposlen u GIM-u


Krušik, Valjevo
Krušik, Valjevo

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u firmi GIM, kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način od njegovog osnivanja.

Nakon izvršene provere, zaključeno je i da kupovina naoružanja iz fabrike Кrušik u Valjevu od strane privrednog društva GIM "ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, da ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra", te da "ne postoji odnos zavisnosti koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije", navodi se u saopštenju.

Agencija je, kako se navodi, izvršila prethodnu proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio osiguranik privrednog društva GIM, navodi se u saopštenju.

U postupku provere Agencija je pribavila je informacije od privrednog društva GIM d.o.o. Beograd, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

"Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Nebojša Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu", piše u saopštenju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je istragu poslovanja fabrike "Krušik", dva meseca nakon što je na povlašćen položaj nekih firmi koje se bave trgovinom oružjem, među kojima je i GIM, ukazao je radnik "Krušika" Aleksandar Obradović, koji je u kućnom pritvoru zbog "odavanja poslovne tajne".

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

XS
SM
MD
LG