Dostupni linkovi

Stefanović: Vučić može uvek da zatraži moju ostavku


Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović
Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je više puta rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je potrebno samo da zatraži njegovu ostavku i da bi je imao u najkraćem roku, baš kao što može i da ga smeni.

U pisanoj izjavi Stefanović je naveo da predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i lider Dveri Boško Obradović više nisu u stanju da se opredele da li je on "najbliži saradnik Vučića ili vodi rat protiv njega".

On je optužio Obradovića da je deo "kriminalne organizacije Dragana Đilasa".

Obradović je ranije danas rekao da se Stefanović "osamostalio" i formirao svoj kriminalni klan koji je "u ratu sa klanom Andreja Vučića, brata predsednika Aleksandra Vučića" i da se sa bratom i ocem bavi trgovinom uticajem, a da sa grupom ljudi to sprovodi uglavnom u oblasti trgovine oružjem i zidanjem luksuznih hotela.

Ime ministra Nebojše Stefanovića danas je pominjao i istraživački portal BIRN (Balkanska istraživačka mreža), koji je objavio informaciju da je otac ministra policije, Branko Stefanović, putovao 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika privatne firme 'GIM', kao i da dokumenta koja je taj portal istraživao pokazuju da 'GIM' i Stefanović preprodaju mine po skoro duplo većim cenama nego što ih nabavljaju iz državne fabrike oružja "Krušik" iz Valjeva.

"Branko Stefanović nije 'obični zaposleni', kako je rekao predsednik Vučić. Nije tačno ni da nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja, kako tvrdi njegov sin Nebojša Stefanović", navodi BIRN i dodaje:

"Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a koja je otputovala u Rijad početkom juna 2018. godine. Sa njim su putovali Goran Todorović, vlasnik firme i Dragan Đurić, direktor prodaje."

Kako navodi BIRN, njihov cilj bio je da sa predstavnicima saudijske firme Remas LTD ugovore nove poslove.

"Podaci o zvaničnoj Stefanovićevoj funkciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi čime se još jednom nedvosmisleno potvrđuje njegova uloga u poslovima međunarodne trgovine oružjem i pozicija u GIM-u", piše u istraživanju na sajtu javno.rs, gde se dodaje i da ni Stefanović, ni Todorović, kao ni vlasnik saudijske firme nisu hteli da govore za BIRN, dok se Dragan Đukić javio i rekao da nema komentar.

Na privilegovan položaj pojedinih privatnih firmi koje se bave prodajom oružja i štetu koja je na taj način naneta "Krušiku", ukazao je radnik te fabrike Aleksandar Obradović, kada je dokumentaciju o povlašćenim cenama prosledio novinarima. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije.

Obradović je 18. septembra uhapšen pod optužbom da je odao poslovnu tajnu, a od 14. oktobra se nalazi u kućnom pritvoru u Valjevu.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

XS
SM
MD
LG