Dostupni linkovi

Još jedan masovni protest u Hongkongu


Protest u Hongkongu (8. decembar)
Protest u Hongkongu (8. decembar)

Stotine hiljada demonstranata ispunile su u nedelju ulice Hongkonga u još jednom masovnom skupu podrške gradskom protestnom pokretu koji traje već ulazi u sedmi mjesec.

Skandirajući "Borbu za slobodu!" i "Budite uz Hongkong!", more demonstranata u povorci dugačkoj dva kilometra kroz poslovni centar grada, bilo je jedan od najvećih skupova za više meseci.

Demonstranti svih generacija su uzvikivali i "Revolucija u naše vreme!".

Organizatori su rekli da je učestvovalo 800.000 ljudi, dok policija nije iznela procenu.

Mnogi učesnici marša su podizali pet prstiju što je simbol pet zahteva pokreta, među kojima za demokratske izbore za lidera i Skupštinu Hongkonga i zahtev za istragu ponašanja policijskog tokom šest meseci neprekidnih protesta.

Demonstranti su rekli da su protesti postali deo njihovog života otkako su u junu izbile demonstracije protiv u međuvremenu povučene mere lokalne vlade koja bi omogućila upućivanje krivično optuženih na suđenje u sudovima u Kini.

Protesti su od tada prerasli u širok, trajan antivladin pokret, stavrajući komunističkom vođstvu u Pekingu veliku glavobolju i pogađajući privredu Hongkonga.

Policija opremljena za rasturanje nemira bila je raspoređena u velikom broju na obodu marša.

U nedelju je uhapšeno 11 osoba i zaplenjeno oružje, uključujući i vatreno.

Nasilja je bilo malo - jedna banka je vandalizovala, a policija je prijavila da su benzinske bombe bačene ispred Višeg suda.

Policija je zabranila masovne marševe jer su protesti sve žešći, ali je popustila i dozvolila današnji marš posle nekoliko nedelja relativnog mira.

Skup je sazvao Civilni front za ljudska prava, grupa koja je organizovala neke od najvećih demonstracija od kada su stotine hiljada demonstranata prvi put marširale protiv zakona o izručenja.

XS
SM
MD
LG