Dostupni linkovi

Grupa ‘Pravda za Davida’ postaje politički ‘Pokret pravde’


Na osnivačku sjednicu nisu pozvani predstavnici niti jedne političke partije u BiH

Osnivačka skupština političke organizacije „Pokret pravde“ održana je u nedelju u Banjaluci.

“Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli organizatori, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe „Pravda za Davida“, koja postoji već skoro dvije godine, a nastala je nakon još uvijek neriješenog ubistva mladića Davida Dragičevića.

Najvažniji programski ciljevi nove političke stranke u BiH su, kako se navodi u dokumentu koji je podijeljen novinarima, pravda pred zakonom i pravda za slobodu.

„Zalažemo se za društvo kao zajednicu slobodnih građana sa zakonodavstvom koje omogućuje sva ljudska prava i građanske slobode i pravosuđem pred kojim su svi jednaki“, stoji u dokumentima "Pokreta pravde".

Na osnivačku skupštinu nisu pozvali predstavnike ni jedne postojeće političke stranke, što je presedan u dosadašnjoj praksi. Umjesto političara, na skup su pozvani aktivisti – branioci ljudskih prava, među kojima ima i LGBT aktivista, feministkinja i predstavnika udruženja manjina.

“Pokret pravde” registrovan je da djeluje u cijeloj BiH.

„Trebamo nezavisno pravosuđe, oslobođeno svakog utjecaja. Želimo profesionalnu i depolitizovanu policiju“, navodi se u dokumnetu nove političke stranke.

Kako navode, stranku “Pokret pravde” neće voditi Davor Dragićević, otac ubijenog Banjalučanina Davida Dragićevića.

Stranka će imati predsjednika i tri potpredsjednika.

Podsetimo, okupljanja grupe “Pravda za Davida” počela su 26. marta 2018. godine u Banjaluci, za zahtjevom da se dođe do istine u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Porodica i članovi grupe “Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

XS
SM
MD
LG