Dostupni linkovi

Izraelski avion bombardovao položaje Hamasa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izraelski avion bombardovao je rano jutros nekoliko ciljeva ekstremista u Gazi nakon što su u subotu uveče tri rakete ispaljene sa te palestinske teritorije u pravcu juga Izraela.

U vojnom sapštenju je navedeno da su ciljani vojni logori i pomorska baza Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom.

Izveštaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, navodi AP, a izraelski mediji su kasnije objavili da su dve osobe ranjene.

U subotu uveče je Izrael saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreo dve od tri rakete ispaljene iz Gaze. Kasnije je rečeno da su sve tri rakete oborene.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketnu vatru.

Izraelska vojska je rekla da je Hamas odgovoran za sve nasilje koje dolazi iz Gaze.

Prekogranično nasilje između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi izbijalo je povremeno poslednjih godina. U novembru su se dve strane nakratko žestoko sukobile, što nije zabeleženo mesecima.

Lideri Hamasa i manje radikalnije organizacije Islamski džihad su u Kairu, gde pregovaraju s egipatskim posrednicima o učvršćivanju prekida vatre što bi dovelo, kako se očekuje, do ekonomskih podsticaja i ublažavanja ograničenja u okviru izraelske blokade Gaze koja traje već 12 godina, navodi američka agencija.

Hamas je tri puta ratovao s Izraelom otkako je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

XS
SM
MD
LG