Dostupni linkovi

U izraelskim udarima na Gazu poginula dva Palestinca


Snimka CCTV kamere izraelske vladine kompanije za prometnu infrastrukturu (Netivey Israel), prikazuje trenutak kada je ispaljena raketa iz pojasa Gaze pogodila autoput u blizini Gan-a Yavne 12. novembra 2019.

Palestinske ekstremističke organizacije nastavile su da raketiraju južni i centralni Izrael u zoru posle kratkog zatišja tokom noći i izraelska vojska je uzvratila, ubivši dva Palestinca.

Time je broj palestinskih žrtava od početka eskalacije sukoba u utorak ujutru povećan na 12, a ranjeno je oko 50 ljudi.

Izraelski mediji javljaju da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo nekoliko raketa i nije bilo odmah izveštaja o mogućim povredama i šteti.

Sirene su se oglasile najpre na jugu, a potom i severnije u centralnom Izraelu, a stanovnici su čuli jake eksplozije.

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ciljala grupu ekstremista koji su pokušavali da ispale rakete na Izrael.

Raketiranje je nastavljeno nakon šest sati predaha prošle noći, kada ni jedna raketa nije ispaljena i nije bilo izveštaja o izraelskim vazdušnim udarima.

Posle jučerašnjeg izraelskog ciljanog ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahaa Abu el-Ate iz Gaze je na Izrael ispaljeno preko 250 raketa, od kojih je 90 odsto presretnuto, a druge su pale na kuće, poslovne zgrade i puteve pričinivši štetu ali relativno malo povreda, saopštila je izraelska vojska.

Izrael je odgovorio osvetničkim udarima, uglavnom protiv jedinica koje ispaljuju rakete ali i na logore za obuku, podzemni tunel za napade na izraelsku teritoriju te nekoliko podzemnih postrojenja za proizvodnju oružja, skladišta i osmatračnice.

Islamski džihad se zarekao da će osvetiti ubistvo komandira, koga je premijer Izraela Benjamin Netanjahu označio "tempiranom bombom", tvrdeći da je odgovoran za nedavne napade na izraelsku teritoriju i da je pripremao nove i, kako je kasno sinoć rečeno, "pravi odgovor" tek sledi.

Ni jedna strana nije pominjala prekid vatre iako su egipatski i zvaničnici UN sinoć rekli da nastoje da se postigne dogovor.

Danas su škole na jugu i nekim delovima centralnog Izraela ostale zatvorene.

Takođe nije dozvoljeno okupljanje više od sto ljudi na zatvorenim lokacijama u pograničnom području, a u području Tel Aviva to se odnosi na okupljanja više od 300 ljudi. U pojasu Gaze takođe nema nastave.

Između izraelske vojske i palestinskih ekstremista tokom dve protekle godine nekoliko puta je izbijalo nasilje i dve strane su indirektno pokušavale da uspostave dugotrajni prekid vatre.

Otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, ratovalo se tri puta. Treći rat 2014. godine trajao je 50 dana.

Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada i za sada se nije uključio u sukob i, kako se čini, ni ne želi novi ciklus nasilja s Izraelom, niti izraelska vojska za sada napada ciljeve Hamasa, navodi AP.

Izrael u napadu na Gazu ubio jednog od najviših zapovednika militanata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00


XS
SM
MD
LG