Dostupni linkovi

Od početka godine u Srbiji ubijeno 25 žena


Dan borbe protiv femicida obilježen u Beogradu

U 2019. godini je ubijeno 25 žena od strane partnera, bivših partnera ili članova porodice, poručeno je tokom protestnog performansa u centru Beograda, održanog povodom 6. decembra, Dana borbe protiv femicida.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra je za Radio Slobodna Evropa rekla da je zabeleženo i 12 slučajeva pokušaja ubistva.

„Moguće je da je taj broj i veći jer ne postoji javno dostupna zvanična statistika, nego se ovi slučajevi, statistika, prikuplja iz medijskih izveštaja“, rekla je Lacmanović.

Crvene cipele u znak sećanja na sve žene žrtve porodičnog nasilja
Crvene cipele u znak sećanja na sve žene žrtve porodičnog nasilja

Ona je istakla da osim toga nije formirano ni državno Nadzorno telo za praćenje femicida, iako su ženske grupe takav zahtev uputile državi još pre dve godine.

U Autonomnom ženskom centru navode i da je pet žena ubijenih 2019. godine prijavljivalo nasilje nadležnim institucijama, a da su trojica ubica od ranije bili poznati policiji zbog nasilničkog ponašanja prema drugim članovima zajednice.

„To govori o tome da institucije kojima je ovo nasilje bilo prijavljeno ili nisu adekvatno procenile rizike ili nisu adekvatno reagovale u odnosu na procenjene rizike“, rekla je Lacmanović za RSE dodavši da traže od institucija u regionu da veruju ženama kada prijavljuju nasilje i da reaguju odmah i efikasno na svaku prijavu.

„Mi smo ove godine imali osam ubistava, gdje su u tih osam četiri žene već bile registrovane i u centrima za socijalni rad i u policiji da su prijavljivali nasilnike. Znači niko, sistem kao sistem ne radi svoj posao kako u BiH, tako u Srbiji, tako diljem kako kažemo Balkana i to je nešto što nas ujedinjuje“, rekla je za RSE Jadranka Milićević iz sarajevske Fondacija CURE.

Aktivistkinje i aktivisti Autonomnog ženskog centra, Žena u crnom, NENA - grupa za mir i prava žena, Leskovac, udruženje žena Anima iz Đulića i Fondacije CURE iz Sarajeva stajali su sat vremena u tišini u Knez Mihailovoj ulici, najprometnijoj pešačkoj ulici u centru Beograda, a na zemlju su poređali crvene cipele u znak sećanja na sve žene žrtve porodičnog nasilja.

Međunardni dan borbe protiv femicida, 6. decembar obeležen je protestnim skupovima i u Kragujevcu, Kruševcu i Leskovcu.

Nasilje nad ženama je epidemija 21. stoljeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:22:20 0:00
Direktan link


Dan borbe protiv femicida se obeležava u znak sećanja na 6. decembar 1989. godine, kada je naoružani napadač ubio 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, u Kanadi.

XS
SM
MD
LG