Dostupni linkovi

Švedski akademik će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu 


Peter Handke nakon govora održanog posle smrti bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u Požarevcu, 18. mart 2006.
Peter Handke nakon govora održanog posle smrti bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u Požarevcu, 18. mart 2006.

Član Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, Peter Englund, izjavio je u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu nagrada u znak protesta zbog uručenja nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala. Handke je govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sprovodu u Požarevcu.

"Neću prisustvovati ovogodišnjoj sedmici Nobelove nagrade", rekao je Englund u pismu za švedske novine Dagens Nyheter."Slaviti Nobelovu nagradu Petera Handkea bi bilo čisto licemerje sa moje strane", napisao je Englund koji je vodio Akademiju do 2015. godine i jedan je od 18 članova.

Stalni sekretar Akademije Mats Malm u email odgovoru Dagens Nyheteru rekao je da nema komentara na odluku Englunda, prenosi Reuters.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće.

Devet udruženja koja okupljaju žrtve genocida i rata u BiH u oktobru su uputile protestno pismo Nobelovom komitetu zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Udruženja su tražila da Komitet osudi Handkeove stavove o ratnim zločinima u BiH jer, kako navode, ideologija Radovana Karadžića i Ratka Mladića koju njihov "laureat promoviše inspirisala je brojne ekstremiste, a među njima Andresa Breivika i Brentona Tarranta, čime se ugrožava sigurnost nevinih ljudi širom svijeta".

Protest zbog Nobela Handkeu ispred Ambasade Švedske u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

XS
SM
MD
LG