Dostupni linkovi

Brenton Tarrant optužen za ubistva na Novom Zelandu


Brenton Tarrant u sudnici

Australac Brenton Harrison Tarrant (28), zagovornik bjelačke nadmoći, u subotu je optužen za ubistva nakon što je 49 osoba ubijeno, a deseci ranjeni u napadima dan ranije na dvije džamije na Novom Zelandu.

Tarrant, s lisicama na rukama i u bijeloj zatvorskoj odjeći, tiho je stajao u dvorani okružnog suda u Christchurchu u kojoj mu je određen pritvor bez izjašnjavanja o krivici. Pred sudom će se ponovo pojaviti 5. aprila, a policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu, koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.

Agencija AFP prenosi da je napadač, prema bugarskom državnom tužiocu Sotiru Cacarevu, autobusom putovao od 28. do 30. decembra 2016. godine kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a od 9. do 15. novembra 2018. godine boravio je u Bugarskoj, gdje je stigao letom iz Dubaija. Nakon toga otputovao je u Bukurešt u kojem je unajmio automobil i odvezao se do Mađarske.

Novi Zeland: 'Čuo sam pucnje i sakrio se'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Napadač je objavio videosnimak napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim puškama imao je ispisana imena historijskih ličnosti i mjesta iz Srbije i Crne Gore.

Tarranta su vlasti identificirale kao zagovornika bjelačke nadmoći, na temelju njegovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Napad na jednu od džamija prenosio je uživo na Facebooku, uz pomoć kamere na glavi, a na društvenim mrežama objavio je i "manifest", u kojem napada imigrante kao agresore.

Brojne žrtve u napadu na Novom Zelandu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani u napade na džamije. Niko od uhapšenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji.

Ardern je rekla da je Tarrant imao dozvolu za nošenje oružja i navodno je koristio pet različitih oružja, uključujući dva komada poluautomatskog oružja i dvije sačmarice, koje su bile modificirane.

Tarrant je živio u Dunedinu, na novozelandskom južnom otoku, i bio je član streljačkog kluba "Bruce Rifle Club", gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu oko 1,5 miliona komada oružja, a u zemlji živi oko pet miliona stanovnika.

U subotu bi trebali biti održani prvi pokopi žrtava. Deseci ljudi ostavljali su cvijeće pred napadnutim džamijama.

Većina žrtava su migranti ili izbjeglice iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije i Afganistana.

Muslimani čine nešto više od jedan posto novozelandskog stanovništva.

Svjetske vođe širom svijeta izrazile su žaljenje i ogorčenje, a neki su osudili demonizaciju muslimana.

XS
SM
MD
LG