Dostupni linkovi

Njemačka 'bez razumijevanja' za rusku ogorčenost zbog izbacivanja diplomata


Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta
Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u parku u centru Berlina 23. avgusta

Šef osoblja njemačke kancelarke Angele Merkel traži od Rusije da podrži istragu za koju tužioci kažu da je najvjerovatnije naručena od strane ruskih ili čečenskih vlasti, te je dodao da ne razumije ogorčene reakcije koje stižu iz Moskve.

Njemačka je ranije protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog ubistva muškarca porijeklom iz Gruzije u Berlinu u avgustu ove godine. Njemački savezni tužioci saopštili su da dokazi pokazuju da je ubistvo naručila Moskva ili vlasti autonomne regije Čečenije.

Ruski ambasador u Njemačkoj odbacio je optužbe te zaprijetio posljedicama zbog izbacivanja diplomata.

"Mi protjerivanje posmatramo kao hitan signal ruskoj strani da nas podrže što prije u rasvjetljavanju identiteta i pozadine osumnjičenog počinitelja", rekao je Helge Braun, šef osoblja njemačke kancelarke za Der Spiegel magazin u petak.

"Obzirom na dugoročni nedostatak podrške apsolutno nemam razumijevanja za ogorčenje Rusije ili za razmišljanje o kontra mjerama", dodao je.

Osumnjičeni za ubistvo nalazi se u pritvoru u Njemačkoj.

Odluka Berlina o protjerivanju zaposlenika ambasade, dovodi do većeg intenziteta već povećanih tenzija između Rusije i Njemačke te ostalih zapadnih zemalja nastalih uslijed trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke na britanskom tlu.

Merkel bi se trebala u ponedjeljak sastati sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, na ranije zakazanom sastanku u Parizu kojem će prisustvovati i predsjednici Ukrajine i Francuske.

XS
SM
MD
LG