Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio presude za terorizam Božiću i Hastoru


Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu kojom je Maksimu Božiću izrečena kazna zatvora od šest godina, a Edinu Hastoru tri godine za krivično djelo terorizam.

U saopštenju iz Suda BiH precizira se da je Apelaciono vijeće 8. oktobra donijelo drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe branilaca optuženih izjavljene protiv prvostepene presude Suda BiH od 4. jula ove godine.

Drugostepenom presudom uvažena je žalba Tužilaštva BiH i prvostepena presuda preinačena u dijelu koji se odnosi na izrečenu krivičnopravnu sankciju.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 4. jula Božiću je izrečena zatvorska kazna od četiri godine, a Hastoru dvije i po godine.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Maksima Božića 10. aprila 2018. godine u Gornjoj Maoči zbog krivičnog djela terorizam.

Božić je koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

Godinama je živio u Beču.

Određeno vrijeme nalazio se u zatvoru u Austriji zajedno sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za terorizam u BiH, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i ranio jednog policajca.

XS
SM
MD
LG