Dostupni linkovi

Beograd: Novi protest stanara donjeg Dorćola zbog izmeštanja trolejbusa


Arhivska fotografija (Protest na donjem Dorćolu 26. novembra 2019)
Arhivska fotografija (Protest na donjem Dorćolu 26. novembra 2019)

Stanari beogradskog naselja donji Dorćol održali su u sredu uveče još jedan protest na uglu Ulice Žorža Klemensoa i Gundulićevog venca, gde su poručili da se ne slažu sa odlukom gradske vlasti da izmesti trolejbuski saobraćaj i okretnicu trolejbusa sa Studentskog trga na donji Dorćol.

Protest je održan nakon sastanka koji su predstavnici stanara ranije u sredu imali sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem, a na kojem im je, kako kažu, rečeno da gradska vlast ne odustaje od odluke da u Venizelosovoj i Ulici Žorža Klemensoa uspostavi trolejbusku kontaktnu mrežu.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla Lena Cvetković Kadić, stanarka donjeg Dorćola, na sastanku im je rečeno da su vlasti, ipak, odustale od prvobitne namere da trolejbuski saobraćaj ide Gundulićevim vencem, što za stanare, međutim, nije dovoljan ustupak.

“Apsolutno se nismo ništa dogovorili na sastanku. Oni žele da se drže svoje trase i tvrde nam da je to njihovo rešenje. Mi smo večeras imali skup, na kojem građani nisu prihvatili da uopšte trole prolaze Venizelosovom i Ulicom Žorža Klemensoa”, rekla nam je Cvetković Kadić u telefonskom razgovoru.

Bunt Beograđana zbog izmena u javnom prevozu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00


Prema njenim rečima, stanari su nakon sastanka sa Stojićem ostali uskraćeni za odgovore na brojna pitanja.

“Mi ne znamo šta će objektivno tu da se dešava. Mi ne znamo broj trola i dinamiku tog saobraćaja. Ne znamo koliko će tačno biti ukinuto parking mesta. Ne znamo zašto baš moraju to da budu te ulice, a ne neke koje su već u funkciji trolejbuskog saobraćaja”, kaže Lena Cvetković Kadić.

Gradska vlast je, nakon prošlonedeljnog okupljanja i negodovanja stanara donjeg Dorćola, privremeno obustavila radove koji su počeli, kako kažu stanari, bez prethodne najave i obaveštenja.

Stanari smatraju da bi prebacivanje trolejbuskog saobraćaja smanjilo kvalitet života ljudi u tom delu grada.

Lena Cvetković Kadić kaže da će građani nastaviti da se za svoja prava bore i protestima, ali i pravnim putem.

“Najvažnije je da imamo želju građana i komšija. Imamo i pravni tim i nastavljamo sa dokumentacijom koja će se pravno protiviti njihovoj dokumentaciji, jer smo videli da imamo protstor za to”, kaže Cvetković Kadić.

Radovi na postavljanju trolejbuske mreže na donjem Dorćolu počeli su 20. novembra, nakon čega su se građani samoorganizovali. Kako je kamera RSE snimila, na više mesta u Ulici Žorža Klemensoa iskopane su rupe i postavljene bandere za trolejbusku mrežu.

XS
SM
MD
LG