Dostupni linkovi

Macron: Stojim iza svojih izjava


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump u Londonu, 3. decembar 2019.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump u Londonu, 3. decembar 2019.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako je siguran da se „mali nesporazum“ da Francuskom vezan za trgovinu može riješiti nakon što je zaprijetio da će nametnuti takse od sto posto na uvoz šampanjca, ručnih torbi i drugih francuskih proizvoda, prenosi Reuters.

„Razgovarali smo o mnogim stvarima uključujući NATO i trgovinu. Imali smo mali nesporazum, ali mislim da ćemo vjerovatno to riješiti“, izjavio je Trump nakon što je sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom odgovarao na pitanja reportera nakon konferencije za medije koju su održali u sklopu sastanka NATO lidera u Londonu, na kojem se obilježava 70 godina postojanja Alijanse.

Predsjednik Francuske izjavio je kako je prioritet NATO saveza „riješiti se militantne organizacije ISIS-a“.

Sastanak dva lidera dolazi nakon komentara koje je Trump uputio Macronu tokom otvaranja sastanka ranije u utorak, rekavši da su njegovi komentari o NATO-u "veoma uvredljivi" i "gadni".

Macron se osvrnuo na komentar koje je o NATO-u dao ranije kada je rekao da dugogodišnja koalicija doživljava "moždanu smrt" djelomično zbog nedostatka američkog liderstva pod Trumpovim predsjedništvom - te je odbio odustati od takvog mišljenja.

"Znam da su moje izjave stvorile neke reakcije", rekao je Macron. "No, ja stojim uz njih".

Tokom zajedničke konferencije za medije, Macron i Trump su imali različite ideje o tome na koji način bi članice NATO-a trebale djelovati po pitanju Rusije.

"Mislim da se dobro slažemo sa Rusijom", rekao je Trump i dodao da vjeruje kako Francuska ima sličan stav.

No kasnije je Macron dodao da "dok je važno imati strateški dijalog sa Rusijom, lideri bi trebali to činiti bez da budu naivni", prenosi američki CNN.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija otvorena za saradnju sa NATO savezom.

„Više puta smo izrazili spremnost da se zajednički odupremo stvarnim prijetnjama uključujući međunarodni terorizam, lokalne oružane sukobe i opasnosti od širenja oružja masovnog uništenja“, izjavio je Putin za ruske novinske agencije, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG