Dostupni linkovi

U Hrvatskoj počela nastava nakon 36 dana štrajka


Škola, ilustrativna fotografija
Škola, ilustrativna fotografija

Vlada i sindikati obrazovanja u Hrvatskoj postigli su dogovor i učenici osnovnih i srednjih škola danas su se vratili u školske klupe nakon 36 dana štrajka.

Dani provedeni u štrajku biće plaćeni, ali ne i nadoknada nastave. Učitelji i nastavnici dobiće traženo povećanje koeficijenta složenosti poslova od šest odsto u tri dijela tokom narednih 13 mjeseci.

Lavinu nezadovoljstva na društvenim mrežama izazvala je činjenica da je nenastavno osoblje izostavljeno od povećanja koeficijenata i da, osim sindikata "Preporod", članstvo sindikata nije pozvano da na referendumu odluči prihvata li dogovor koji su u njihovo ime postigle sindikalni vođe, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je juče, nakon sastanka sa predstavnicima sindikata obrazovanja, da je riječ o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcionisanja sistema obrazovanja.

On je naveo da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri odsto od 1. decembra, dodatnih jedan odsto od 1. juna iduće godine, te još dva odsto od 1. januara.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice sa 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa sa 1.250 na 1.500 kuna (sa 168 na 201,6 eura), dara za djecu sa 500 na 600 kuna (67,1 na 80,6 eura), te otpremnine za oko 2.100 kuna (282 eura).

Plenković je rekao da će štrajk biti plaćen.

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su sindikati postigli cilj koji je postavljen na početku, a to je nadoknada zaostajanja plata u sistemu obrazovanja za ostalim platama u javnim službama, od 6,11 odsto.

"Nenastavno osoblje dobiće iste iznose kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, odnosno njihovih koeficijenata veže plate u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem", rekao je Mihalinec i dodao da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti.

Štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj počeo je krajem oktobra.

XS
SM
MD
LG