Dostupni linkovi

Thaci: EU kasni i greši na Zapadnom Balkanu


Hashim Thaci
Hashim Thaci

Predsednik Kosova Hashim Thaci je ocenio da EU "kasni i greši" na Zapadnom Balkanu.

"Ovo kašnjenje je poziv za nove nemire na Zapadnom Balkanu", upozorio je kosovski predsednik.

On je učestvovao na Konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koju je organizovao briselski think-tank "Friends of Europe" (Prijatelji Evrope).

Oklevanja u EU o proširenju, prema rečima Thacija, stvara vakuum u regionu koji će biti iskorišćen od ostalih elemenata.

"Dok EU kasni prema Zapadnom Balkanu, nezapadne ideologije imaju mogućnost da prodru u bezbednosnom političkom i ekonomskom smislu", istakao je Thaci.

Nastalu situaciju u odnosima između EU i Zapadnog Balkana kosovski predsednik je ocenio "izazovnom, komplikovanom i opasnom".

Hashim Thaci je naglasio da se nada da će naredna godina biti godina dugotrajne stabilizacije na Zapadnom Balkanu. Da bi se to postiglo, kosovski predsednik smatra da se moraju desiti tri stvari: ono što obuhvata viznu liberalizaciju za Kosovo, otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i postizanje legalno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije kojim će doći do normalizacije odnosa i omogućiti Kosovu članstvo u UN, te nova priznanja.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG