Dostupni linkovi

Amazon uklonio božićne ukrase sa slikama Aušvica


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svetski gigant za prodaju robe preko interneta Amazon je saopštio je da je uklonio božićne ukrase i druge predmete sa slikama Aušvica koji su mogli da se kupe preko sajta Amazona.

Kompanija je navela da svi prodavci moraju da slede njihove smernice za prodaju i da će oni koji to ne čine biti sklonjeni.

Amazon je doneo tu odluku pošto je državni muzej Aušvic-Birkenau apelovao da se iz prodaje uklone sporni predmeti, među kojima je bio i otvarač flaša sa temom Aušvica.

"Prodaja božićnih ukrasa sa slikama Aušvica izgleda neprikladno. Aušvic na otvaraču za flaše je dosta uznemirujuća stvar i pokazuje nedostatak poštovanja", naveo je muzej.

Mnogi su preko društvene mreže Tviter izrazili ogorčenost zbog te prodaje.

Memorijalni centar Aušvic-Birkenau saopštio je da poziva još jednu onlajn platformu Viš šoping (Whish Shopping) da prestane da prodaje te proizvode.

Tokom Drugog svetskog rata, od 1940. do 1945. godine, 1,1 milion ljudi, u najvećem broju Jevreji, masovno su ubijani na svirep način - gasom i drugim sredstvima, i spaljeni u logoru Aušvic-Birkenau koji su nacisti otvorili na jugu okupirane Poljske.

XS
SM
MD
LG