Dostupni linkovi

Gutereš: Svet treba da bira između nade i kapitulacije


Gutereš na otvaranju konferencije u Madridu
Gutereš na otvaranju konferencije u Madridu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na otvaranju UN konferencije o klimi (COP25) u Madridu da svet treba da bira između "nade i kapitulacije" u borbi protiv posledica klimatskih promena.

"Svet je na prekretnici i do kraja iduće decenije mi ćemo biti na jednom od dva puta. Jedan je put kapitulacije, na kome ćemo kao mesečari preći tačku bez povratka, ugrožavajući zdravlje svih stanovnika planete", upozorio je Gutereš u obraćanju predstavnicima oko 200 zemalja potpisnica Pariskog klimatskog ugovora, među kojima i oko 40 šefova država i vlada.

"Druga opcija je put nade. Put odlučnosti i trajnih rešenja. Put u kome fosilna energija ostaje tamo gde treba da bude, u zemlji, i u kome dostižemo klimatsku neutralnost do 2050", dodao je on i pozvao da se prekine sa "zavisnošću od uglja".

On je upitao i da li ova generacija želi da ostane zapisana u istoriji kao generacija koja se ponašala "kao noj" i „dangubila dok je svet goreo“.

Gutereš je naglasio da je "frustriran" zbog sporosti promena i ponovio svoj apel da se deluje radikalno i hitno.

Pariski sporazum o klimi iz 2015. bio je ozbiljno obećanje stanovnicima celog sveta, podsetio je šef UN i rekao da treba slušati mase koje traže promene, i otvoriti oči pred neposrednom opasnošću koja vreba.

"Pokažimo političku volju koju narodi očekuju od nas. Činiti manje znači izdaju cele ljudske porodice i svih budućih generacija", rekao je on.

Pritisci se vrše sa svih strana na potpisnike Pariskog sporazuma, okupljenih u Madridu do 13. decembra, da ubrzaju usvajanje mera za brže smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Masovni protesti širom sveta zbog klimatskih promena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG