Dostupni linkovi

Gutereš upozorio G7 na 'dramatičnost klimatske krize'


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je danas upozorio na samitu lidera Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja sveta da se svet suočava s "hitnošću dramatične klimatske krize".

Gutereš je lidere samita, koji se završava u Francuskoj, pozvao da 23. septembra u Njujorku pristanu da smanjenje emisije zagađujućih gasova bude veće nego što su obećali na međunarodnoj konferenciji o klimi u Parizu 2015. godine.

Gutereš je u ponedeljak na samitu Grupe Sedam u Biaricu rekao da "stojimo mnogo gore nego što smo bili tokom Pariza (...) I zato je apsolutno neophodno da se zemlje obavežu da povećaju ono što je obećano u Parizu".

Gutereš je rekao da se ledena kapa Grenlanda "dramatično" topi i da su godine od 2015. do 2019. "pet najtoplijih od kada postoje podaci".

Američki predsednik Donald Tramp izvukao je SAD iz Pariskog sporazuma, ali Gutereš je rekao da su države, gradovi i preduzeća "sposobni da odgovore na promene klime".

Tramp je danas u Biaricu propustio sastanak o klimi i njegova stolica je bila prazna.

Domaćin samita, predsednik Francuske Emanuel Makron je potom potvrdio da Tramp nije došao, ali je rekao da su bili njegovi pomoćnici.

Predsednik SAD od jutros kasni za programom, te je njegov sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kasnio dva sata.

Potom se sastao s premijerom Indije Narendrom Modijem i tu novinarima najavio da će doći na sastanak o klimi, ali ipak to nije učinio, prenosi AP.

Tramp često govori da ne veruje u to da se menja klima u svetu, a jednom je čak tvrdio da je to "prevara koju su izmislili Kinezi", podseća američka agencija.

XS
SM
MD
LG