Dostupni linkovi

Gutereš: Prekinimo rat protiv prirode


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš

„Čovečanstvo treba da prekine svoj rat sa prirodom“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uoči početka konferencije UN o klimi u Madridu.

"Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac za udarac. Treba da prekinemo naš rat protiv prirode i nauka nam govori da to možemo da učinimo", rekao je Gutereš u obraćanju novinarima.

On je osudio "potpuno nedovoljne" obaveze koje su zemlje sveta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka posle koje nema povratka nije više daleko iza horizonta.

Gutereš je novinarima u Madridu rekao da svet ima naučno znanje i tehničke sposobonosti da održi globalno zagrevanje na 1,5 stepena Cezlijusa koliko je određeno Pariskim sporazumom o klimi ali da "nedostaje politička volja".

U govoru uoči početka međunarodne konferencije o klimi u ponedeljak u Madridu, Gutereš je najavio da će njenog novi specijalni izaslanik za akciju o klimi i finansiranje za klimu biti odlazeći guverner Banke Engleske, Mark Karni.

XS
SM
MD
LG