Dostupni linkovi

Počeo petogodišnji mandat nove Evropske komisije


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Evropska komisija (EK) u novom sazivu, sa Ursulom fon der Lajen na čelu, počinje sa radom. Tim povodom, EK je na svom Tviteru objavila video uz poruku - jedan tim za zajednički evropski interes.

EK glavno je izvršno tijelo Evropske unije. Umjesto ministara sastoji se od komesara zaduženih za različite resore, a iz svake zemlje članice Unije dolazi po jedan član tima Komisije.

Komisija koja će u narednih pet godina biti jedna od tri najznačajnije EU institucije, pored Parlamenta i Savjeta, sastoji se od predsjednice, 25 komesara i šefa diplomatije EU koji ujedno ima i funkciju potpredsjednika Evropske komisije.

Fon der Lajen najavila je da će fokus rada njenog tima u narednih pet godina biti na jačanju uloge EU u svijetu, zaštiti klime, digitalizaciji, ali i približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

Ona je kazala da će joj u radu sa regionom najviše pomoći šef doplomatije EU i komesar za proširenje.

Dosadašnju šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini mijenja dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije, Žozep Borel. Borel je, predstavljajući svoj program, naveo da želi lično da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana.

Oliver Varheji iz Mađarske preuzima resor proširenja od Johanesa Hana u trenutku kada se u EU vodi rasprava o reformi politike pristupnja. Savjet EU traži od Komisije da definiše i predstavi predloge u politici pristupnja EU.

Velika Britanija, uprkos insistiranju Brisela, odbila je da imenuje svog kandidata za komesara pozivajući se na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

XS
SM
MD
LG