Dostupni linkovi

Milo Đukanović ponovo na čelu DPS-a


Đukanović ponovo šef partije bez konkurencije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Đukanović ponovo šef partije bez konkurencije

Milo Đukanović je novi-stari predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore. Na osmom kongresu stranke Đukanović, predsjednik Crne Gore, izabran je jednoglasno. Ni ovog puta nije imao protivkandidata u partiji, koju predvodi od 1998, a s kojom vlada državom tri decenije.

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore i u naredne četiri godine biće premijer Crne Gore Duško Marković, odlučilo je 598 delegata.

Đukanović je u uvodnom izlaganju ocijenio da je DPS politička snaga koja je „osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru, uvijek na bolje“ i dodao da bi se taj 30-godišnji politički proces mogao nazvati „emancipacijom crnogorskog društva“.

“Stabilan politički sistem, snažne institucije, zdrava životna sredina i zdrave javne finansije – stubovi su sređene države. To je cilj kojem težimo” – poručio je Đukanović.

Milo Đukanović se obraća na kongresu u Podgorici
Milo Đukanović se obraća na kongresu u Podgorici

Govoreći o evropskim integracijama, on je rekao da Brisel afirmiše politiku proširenja, ali da je voljom važnijih centara političke moći ona suštinski zaustvljena ili prolongirana na duži rok. „Članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje naš strateški cilj, iako neće zavisiti od naše političke volje i reformi“, istakao je Đukanović.

Lider DPS-a je poručio da Crna Gora mora imati jasno osmišljenju identitetsku politiku, da treba snažiti državni identitet, ali i „odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta“. Poručio je da DPS „ima razumijevanje za očekivanje jednog dijela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu“.

Đukanović je, nakon otvaranja kongresa, izjavio saučešće porodicama žrtava zemljotresa u Albaniji, poručujući da će Crna Gora i dalje pružati pomoć i podršku toj zemlji.

Iz DPS-a je saopšteno da je Osmi kongres najveći skup u istoriji te partije i da u uvodnom, svečanom dijelu prisustvuje više od 3.000 zvanica iz zemlje i inostranstva, od članova partije i delegata do predstavnika političkih i međunarodnih organizacija i diplomatskog kora. Pored lidera političkih stranaka iz Crne Gore, koje su u koaliciji s DPS-om, kongresu su se obratili i generalni sekretar Socijalističke internacionale, Luis Ajala, premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije, Rasim Ljajić, lider Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, predstavnici Socijaldemokrata Hrvatske, Partije demokratskog progresa BiH i brojni drugi gosti iz inostranstva.

Milo Đukanović i jedan od gostiju na kongresu, Zoran Zaev
Milo Đukanović i jedan od gostiju na kongresu, Zoran Zaev

DPS je na vlasti u Crnoj Gori gotovo tri decenije. To je jedina postkomunistička zemlja u kojoj nije došlo do diskontinuiteta s jednopartijskim sistemom vladavine.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. pobijedio je Savez komunista Crne Gore (SKCG), na čelu s novim rukovodstvom nakon takozvane „AB revolucije“, a već 1991. promijenio je ime i nazvao se Demokratska partija socijalista. Đukanović je u partijskom vrhu još od 1989, a predsjednik stranke je od 1998, dakle 21 godinu.

XS
SM
MD
LG