Dostupni linkovi

Završeno iskopavanje u Prištini, nema posmrtnih ostataka


Iskopavanje terena u kampusu Univerziteta Priština
Iskopavanje terena u kampusu Univerziteta Priština

Nadežne vlasti na Kosovu završile su iskopavanje sumnjive masovne grobnice u okviru kampusa Univerziteta Priština u centru grada, započetog 26. novembra.

Kushtrim Gara iz Komiteta za nestale osobe potvrdio je za Kosovski servis Radija Slobodna Evropa da tokom tri dana iskopavanja nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava posljednjeg rata na Kosovu. Dodao je i da neće biti više iskopavanja na ovoj lokaciji.

Prema naredbi tužiteljice Specijalnog tužilaštva Kosova Drite Hajdari, u okviru kampusa Univerziteta Prištine u centru grada je 26. novembra ponovno počelo iskopavanje terena u potrazi za grobnicom.

Ovo je drugi put da se vrši iskopavanje na zemljištu univerziteta u blizini hrama Hrista Spasa, ali sada je u pitanju druga lokacija od one iz jula 2016. kada nisu pronađeni tragovi o postojanju grobnice.

Tužiteljka Hajdari je nakon početka iskopavanja izjavila da se, u poređenju sa iskopavanjem 2016. radi o dvjema novim lokacijama, a na osnovu svjedoka koji tvrdi da je očevidac i da je direktno vidio da se tu sahranjuju posmrtni ostaci u toku rata.

Kosovo i dalje traga za više od 1.600 nestalih u ratu na Kosovu. Nakon rata taj broj je bio 6.050 i većina nestalih je pronađeno u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji.

Iskopavanje terena u Prištini u potrazi za grobnicom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG