Dostupni linkovi

Mještani protiv gradnje apartmana za tržište u Miločeru


Kraljičina plaža u Miločeru
Kraljičina plaža u Miločeru

U organizaciji Skupštine opštine Budva u petak je održan protest u Miločeru u blizini Budve zbog gradnje hotela “Kraljičina plaža” investitora Adriatic Properties, za koju okupljeni tvrde da će dijelom uključivati i izgradnju apartmana za tržište.

Na skupu su bili čelnici Opštine, odbornici vladajuće koalicije u Budvi koju čine Demokratski front (DF), Demokrate, URA i Crnogorska, te zaposleni u lokalnoj upravi.

Sa skupa je poručeno da se lokalna vlast protivi izgradnji stanova za tržište na tom dijelu rivijere, a ukoliko se radovi ne zaustave, mještani su najavilida će blokirati prilaz Miločeru i Svetom Stefanu, te radikalizovati proteste.
“Hoteli nam trebaju, ali se jasno i oštro protivimo gradnji stanova za tržište, njih je u Budvi dovoljno izgrađeno za narednih sto godina”, kazao je predsjednik opštine Budva Marko Carević i pozvao nadležne da “čuju glas Budve”.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović je kazao da su u lokalnom parlamentu ranije usvojena dva dokumenta koju investitor i nadležno ministarstvo nisu ispoštovali, a to su Odluka o proglašavanju javnog interesa u Miločerskom parku i Deklaracija o zaštiti Miločerskog parka iz 2017. godine.

“Za mene su i tranzicija i privatizacija – tiha okupacija. Jer mi ovdje živimo kao taoci u svojim rođenim kućama. Ne možemo doći do plaže, ukidaju nam se putevi, zabranjuju nam se prolazi i sjeku nam se parkovi”, poručio je Radović.

Predsjednica građanskog pokreta URA u Budvi, Božena Jelušić je kazala da vladajuća koalicija u Budvi nije protiv gradnje hotela, ali da bi izgradnja apartmana za tržište uništila najekskluzivniju lokaciju na rivijeri.
Da će se protesti nastaviti, najavio je mještanin Krsto Rađenović.

“Mi ćemo najvjerovatnije ovdje nastupiti radikalno i blokiraćemo prilaz. Tražimo od vas podršku da ovdje ne dozvolimo da se grade stanovi za tržište”, rekao je pred okupljenima Rađenović.

Podsjetimo, nakon što je dio vladajuće koalicije organizovao protest u nedjelju povodom početka izgradnje hotela “Kraljičina plaža” u Miločeru, kada su optužili investitora da gradi bez dozvola i potrebnih saglasnosti, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i kompanije Adriatic Properties smo dobili saopštenja sa dokumentima o tome da je investitor podnio prijavu gradnje hotela 1. novembra, kako to propisuje Zakon o planiranju prostora i izgradnji, da posjeduje i ostale potrebne saglasnosti, te da je oslobođen naknade za komunalije i Regionalni vodovod, jer se radi o objektu od opšteg interesa - hotelu sa pet zvjezdica.

Iz kompanije Adriatic Properties su saopštili i da se sječa stabala u okviru pripremnih radova sprovodi u skladu sa elaboratom uticaja na životnu sredinu, te da će na istoj lokaciji zasaditi preko 250 stabala drveća.

Podsjetimo, Skupšina opštine Budva je u oktobru 2017. godine, jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu.

Kompanija "Adriatic Properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa je poslednjih dvanaest godina zakupac hotela "Sveti Stefan", "Vila Miločer" i stare (prije dvije godine porušene) "Kraljičine plaže" na čijem mjestu sada gradi novi hotel.

Ugovor o njihovom zakupu traje 42 godine, dok je zemljište uz hotel "Kraljičina plaža", gdje bi trebalo da se grade apartmani, zakupljeno na 90 godina.


XS
SM
MD
LG