Dostupni linkovi

UNS: Slučaj Sovilj na Platformi za zaštitu novinarstva Saveta Evrope


Miodrag Sovilj
Miodrag Sovilj

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara i slučaj novinara N1 Miodraga Sovilja zbog "prljave kampanje" posle postavljanja pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Slučaj je Platformi Saveta Evrope prijavila Evropska federacija novinara.

Sovilj je, stoji na Platformi, bio meta zastrašivanja, pretnji i prljave kampanje zvaničnika i medija bliskih vlasti. Razlog je, navodi se, hospitalizacija Vučića nekoliko sati nakon što ga je Sovilj javno suočio sa optužbama o korupciji u vladi.

Vučića je Sovilj 15. novembra ispitivao o navodnoj ulozi oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u sumnjivoj kupovini državnog oružja i više puta ga pitao da li mu je poznat dokument koji je pokazivao na svom telefonu, a koji bi trebalo da dokazuje sukob interesa, navodi se na Platformi.

Kako je UNS preneo, onda su usledila "zastrašivanja", "pretnje" i "prljava kampanja" zvaničnika i medija koji su optuživali Sovilja da je "provocirao predsednika", da je postupao "nepristojno", "uvredljivo" i sa "nepoštovanjem" i da je to dovelo do pogoršanja zdravlja Vučića, što je predsednik kasnije negirao, piše na Platformi.

Navodi se i da je fotografija Sovilja preuzeta sa društvene mreže sa njegovog studentskog naloga i objavljena u medijima kako bi ga prikazali kao "alkoholičara" i "zavisnika".

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

XS
SM
MD
LG