Dostupni linkovi

Novi bilans: U zemljotresu u Albaniji 49 mrtvih


Tumane 26. novembra
Tumane 26. novembra

Najnoviji bilans izgubljenih života usled zemljotresa u Albaniji je 49, od kojih 25 u Draču, 23 u Tumanu i jedan u Ljaću, saopštio je u petak (29. novembar) na vanrednom zasedanju vlade Albanije premijer Edi Rama.

Kako je dodao, u okrugu Drača 1.260 osoba smešteno je van svojih domova, od kojih njih 625 u hotelima, 360 u školskim salama, dok su ostali pod šatorima ili kod svojih porodica.

U Tumanu je oko 500 osoba smešteno u šatorima, a za njih je počeo prevoz u hotelima u primorskom mestu Šenđin. U tom gradu je održana i sahrana za 11 osoba.

U Tumanu sahranjeno 11 žrtava zemljotresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

U okrugu Tirane je 3.480 osoba koje su bez krova nad glavom, od kojih je oko 1.000 smešteno u prihvatnim centrima, a ostali pod šatorima ili kod svojih bližnjih.

Rama je dodao da na osnovu trenutnih informacija, u Draču je oštećeno preko 700 stanova, 12 stanova potpuno uništeno, a 176 zgrada oštćeno.

U Tirani je potpuno uništeno 15 stanova a 230 oštećeno, osam zgrada je van funkcije a preko 60 teško oštećeno.

"Ovaj bilans treba da se upotpuni kako niko ne bi ostao van njega", kazao je Rama.

Rama je ponovo pozvao sve da usmere finansijsku pomoć na jednistvenu državnu platformu e-albania.al, uveravajući da će se sav novac transparentno trošiti. Dodao je da je do sada sakupljeno preko pet miliona evra i oko milion i po dolara, dok je novac sakupljen na različitim web stranicama kao što su 'go fund me' ili preko nevladinih organizacija oko 4,5 miliona evra.

U Draču i Tumanu se raščišćava teren na mestima u kojima se više ne sprovode spasilačke akcije.

Kazao da će u 2020. svi koji su izgubili krov nad glavom biti zbrinuti u još boljim uslovima nego što su imali. Za sve porodice koje su izgubile članove porodice rekao je da će vlada u subotu usvojiti 'specijalni paket'.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je Albaniju 26. novembra.

XS
SM
MD
LG