Dostupni linkovi

Albanija: Porastao broj žrtava zemljotresa, zbrinuti svi iz pogođenih područja


Pomoć prijatelja nakon zemljotresa u Albaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Broj poginulih u zemljotresu u Albaniji premašio je 40, a poslednjih sati iz ruševina izvučeno je i telo osmogodišnjeg dečaka.

Premijer Albanije Edi Rama je na jutrošnjoj vanrednoj sednici vladinog kabineta kazao da je danas (28. novembar) najteži Dan albanske zastave u savremenoj istoriji Albanije, koja danas obeležava 107. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti.

"Svakako neće biti dan za slavlje, već za nacionalnu solidarnost kako bi se slavio duh solidarnosti i bratstva između ljudi, izražen od prvog trenutka nakon velike prirodne nesreće", kazao je Rama.

Drač pod ruševinama, šatori puni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

On je izjavio da od sinoć (od srede uveče) nema ni jedne porodice koja nije našla utočište, koja nije zaštićena od hladnoće i kiše i koja nije dobila svu potrebnu pomoć, od hrane do lekova. Zatražio je takođe za unesrećene da ih smeste u hotele, jer smeštaj u sportskim salama nije dovoljan.

"Hoteli su na raspolaganju za porodice koje su direktno pogođene, koje su izgubile svoje domove ili koji tamo ne mogu da se vrate. Hoteli nisu alternativa za smeštaj za one koji žive pod kirijom", kazao je Rama, navodeći da to ističe zato što se u ovakvim situacijama dešavaju zloupotrebe.

Rama je kazao da su bolnice u Evropi, pa čak i u Izraelu, otvorile svoja vrata za pacijente kojima je potrebno lečenje, ali dodao da, srećom, nema velike potrebe za slanje pacijenata.

Albanski premijer je poručio svima, posebno onima koji su slali pomoć sa Kosova, da više nije potrebno isporučivanje materijalne pomoći u vidu odeće i svakodnevnih potrepština, jer je već sakupljena ogromna količina.

"U svakom slučaju nećemo nikoga ometati da to urade, ali molimo sve koji su krenuli za Albaniju da se obrate Ministarstvu odbrane, kako bi se omogućila što bolja raspodela te pomoći, zato što u određenim slučajevima dolazi do konfuzije, ali i do zloupotreba", istakao je Rama.

Sledi obnova i donatorska konferencija

Kazao je da je program obnove prioritet broj jedan za Albaniju i da se sada doprinosi trebaju usmeriti na finansijsku pomoć, putem jedinstvene državne platforme e-albania.

"Nije naš cilj da stvorimo skladište, već se pomoć treba usmeriti tamo gde je ’rana’, a to je stambeno zbrinjavanje", istakao je Rama, pritom zahvaljujući ministrima svog kabineta što su odlučili da doniraju novembarsku platu u znak solidarnosti.

Poručio je i da se priprema donatorska konferencija, te pozvao na odgovornost medije i sve na socijalnim mrežama, navodeći da je trenutak da se održi smirenost.

Pored zemljotresa koji je zahvatio region Drača i Tirane u utorak ujutru, jačine 6,4 stepena po Rihteru, zabeleženo je još niz drugih zemljotresa u Albaniji. Jedan jačine 4,5 dogodio se i u sredu uveče oko 23 sata.

Traganje za mogućim žrtvama nastavljeno

Spasilačke ekipe iz više od 10 država nastavljaju da tragaju za osobama koje mogu biti i dalje pod ruševinama. Najveći broj žrtava je u Tumanu, gde su srušene dve zgrade. Među žrtvama su i deca od 3 do 8 godina starosti.

Predsednik Albanije Ilir Meta pozvao je na ovaj dan građane da ostanu ujedinjeni u pružaju pomoći, kako bi se život porodica pogođenih zemljotresom vratio u normalu.

Spašavanje zarobljenih u ruševinama u Albaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Vršilac dužnosti zamenika premijera Kosova i šef kosovske diplomatije Behgjet Pacoli saopštio je da je zajedno sa svojom porodicom poklonio milion eura Albaniji za obnovu pogođenih zona od zemljotresa.

U objavi na Fejsbuku, on je kazao da je to najmanje što njegova porodica može da uradi za "našu dragu Albaniju", te saopštio da će na organizovani način prihvatiti još stotine porodica u Prištini.

Kosovo je od zemljotresa mobilizovalo sve strukture, veliki broj konvoja sa nekoliko stotina tona odeće i obuće, hrane, lekova, dušeka i ćebadi, kao donacija građana, preduzeća, političkih partija i ostalih, isporučeno je i nastavlja da se isporučuje Albaniji.

Prikupljanje pomoći u centru Prištine, 28. novembra
Prikupljanje pomoći u centru Prištine, 28. novembra

Vlada Kosova je zajedno sa Nemačkom ambasadom u Prištini i nemačkom Organizacijom za razvoj GIZ ustupila na raspolaganje bivšu bazu nemačkog KFOR-a, a sada Inovativni park za trening u Prizrenu, sa preko 800 kreveta, kao privremeni smeštaj svima koji su pogođeni od zemljotresa u Albaniji.

Mnoge porodice i hoteli na Kosovu primili su takođe stanovnike Albanije koji su proteklih dana tamo zatražili utočište.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG